23 Nisan 2011 Cumartesi
DOMATES BUZLU SOĞUK MAYDANOZ ÇORBASI (6 kişilik)
MALZEMELER : 1 çorba kaşığı natürel zeytinyağı, 4 tane taze soğan (ayıklanıp, ince doğranmış), 1 tane kuru soğan (ince doğranmış), 2 diş sarımsak (ince kıyılmış), 4 su bardağı tavuk veya sebze suyu, 1 tane patates (kabuğu soyulup ince dilimlenmiş), 6 nane dalı (süsleme için), 1 demet maydanoz yaprağı, bir tutam taze çekilmiş karabiber, 1 çay kaşığı tuz DOMATES BUZU ; 500 gr. olgun domates ( kabukları soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra, her biri dörde bölünmüş), 1 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu, 2 çorba kaşığı, ince kıyılmış taze nane, 1 çay kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Domates buzunu hazırlamak için ; Domatesler, blender kabına koyularak, püre kıvamı alıncaya kadar karıştırılır. Püre tel süzgeçten, bir kaseye geçirilerek, limon suyu, tuz ve naneler ilave edilerek, karıştırılır ve karışım bir buz kalıbına doldurulup, derin dondurucuya koyularak, 2-3 saat bekletilir. Diğer tarafta; zeytinyağı tencereye koyulup, orta hararetli ateşe oturtulur. Yağ ısınınca, kuru soğanlar, taze soğanlar, sarımsak, tuz karabiber ilave edilip, sık sık karıştırılarak, soğanlar saydamlaşıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika pişirilir. Tavuk veya sebze suyu ilave edilerek, patates dilimleri de koyulup, ateş kısılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, 25- 30 dakika pişirilir. Diğer tarafta; bir tencerede su kaynatılıp, maydanoz yaprakları eklenir. Yeniden kaynamaya başlar başlamaz, tencere ateşten alınarak, maydanozlar süzgeçle süzülerek, soğuk su altında diriltilir ve blender kabına aktarılır. Tencere ateşten alınıp, sebzeli karışım da blender kabına aktarılarak, püre kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Karışım, tel süzgeçten büyük bir kaseye geçirilip, bir kenarda bekletilir. Sıcaklığı oda sıcaklığına inince, üzeri örtülüp buzdolabına kaldırılarak, en az 2 saat soğutulur. Derin dondurucuya koyulan buz kalıbı, dışarıya çıkartılarak, domates buzları blender kabına koyularak, çok küçük parçalara kırılıncaya kadar karıştırılır. Buzdolabındaki çorba kasesi dolaptan çıkarılarak, 6 çorba tabağına bölüştürülür. Her tabağın ortasına birkaç kaşık, blenderdeki domates buzu kırıntılarından koyularak, nane yaprakları ile süslenir ve soğuk servis yapılır. Afiyet olsun. ** TEKERLEME : E e Ercan. Ne getirdi amcan. Etli sütlü. Pat-lı-can. * Ebe, ebe kız ana. Kızını vermez Fizan ' a. Fizan akça kazana. Girsin kaynar kazana. * Ebe, ebe ebeci. Ver elini cebeci. Doktorların ilâcı. Ebegümeci. * Çatlak, patlak. Üstü yuvarlak. Kremalı börek. Sütlü çörek. Çek dostum çek. Arabanı yoldan çek. Çek amca çek. Burnu gonca.Bon, bon, bon. Jeli bon.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder