24 Nisan 2011 Pazar

YEMEK DENİLİNCE, ÖNCE ÇORBA

 Gerek bizde, gerek dünya mutfağında, çorbalar; sofraların baş yemeklerinden biridir. Ne yazık ki bir çok kişi, çorba ve et sularına gereken önemi göstermezler. Oysa iyi hazırlanmış bir çorba; her bakımdan büyük yararlar sağlar. Besleyicidir, iştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır, ekonomiktir. Bilhassa çocuklu evlerde; kaçınılmayacak bir olgudur. Kolay gözükürse de, kıvamında ve lezzetli bir çorba; gerçekten dikkat, el ve göz kararı ister. Yüzyılımızın başında, özellikle batı mutfaklarında çorba; her akşam yemeğinde mutlaka bulunması gereken, bir başlangıç yemeğiydi. Kuralların çok daha esnek olduğu günümüzde ise çorbalar; başlı başına bir öğün oluşturmaktadır. Dünyanın en ünlü aşçılarından George Lang bir akşam yemeğinde, 4 ayrı çorbadan oluşan, bir menü hazırlamak cesaretini göstermiş fakat sonradan, 4 yüz yıl önce başka bir aşçının benzer biçimde yalnızca çorbalardan, üstelik; 4 değil, 5 çorbadan oluşan bir menü hazırlamış olduğunu öğrenince de yaptığının hiç de cesurluk sayılmayacağını anlamıştır. Yazdığım çorba tariflerinin büyük bir bölümü, günümüzün ağız tadına uydurulmuş, yüz yıllık çorbalardır. Deneyin, memnun kalacaksınız. Kimbilir belki sizler de menünün tamamının, yazdığım çorba tariflerinden oluşan, bir davet sofrası ile bir ilke imzanızı atabilirsiniz. Sevdikleriniz bunu, umarım yıllarca unutamıyacaklardır. Sağlıklı ve afiyetli günler dileği ile....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder