13 Nisan 2011 Çarşamba

SEBZELİ TAVUK ÇORBASI (4 kişilik)

MALZEMELER :  1 tavuk (yaklaşık 1 kg.derisi ve yağları temizlenmiş, 1 tane soğan (kabuğu soyulup 2 tane karanfil saplanmış), 1 kereviz sapı, 8-12 maydonoz dalı, 1 tane defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kekik, 1 baş sarımsak (kabukları soyulup enlemesine ortadan ikiye kesilmiş), 350gr.patates (kabukları soyulup dilimlenmiş), 500gr. havuç (kazınıp yarım santim kalınlığında dilimlenmiş ), 125gr. ıspanak (yıkanıp sapları ayıklandıktan sonra,yaklaşik 1cm.kalınlığında şeritler halinde kesilmiş), bir tutam karabiber, 1çay kaşığı tuz         HAZIRLANIŞI :  Büyük bir tencereye, tavuk ve 6 su bardağı su koyularak, orta hararetli ateşe oturtulur.Suyu bir taşım kaynayınca ateş kısılarak, suyun üzerinde biriken köpükler, kaşıkla toplanarak atılır.10 dakika kadar pişirilir.Soğan, kereviz sapları, maydanoz dalları, defne yaprağı, kimyon, kekik, sarımsak ve tuz eklenerek, tavuk iyice yumuşayıncaya kadar, pişirilir.Tencere ateşten alınıp, tavuğu geniş bir tabağa çıkarttıktan sonra, pişme suyu büyük bir tencere üzerine yerleştirilmiş süzgeç ile süzülür.Süzgeç üzerinde kalan sebzeler kullanılmaz.Süzülen tavuk suyu orta hararetli ateşe oturtularak, bir taşım kaynatılır.Kaynayınca patates dilimleri eklenir.Ateş kısılarak, tencerenin kapağı kapatılıp, patatesler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika pişirilir.Sonra delikli bir kepçe ile patatesler tabağa çıkartılır.Tenceredeki suya havuçlar koyulup, tencerenin kapağı kapatılarak, havuçlar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 15- 20 dakika pişirilir.Diğer tarafta soğuyan tavuğun etleri kemiklerinden ayrılıp, lokma büyüklüğünde yapılarak bekletilir.Tencere ateşten alınır, havuçların yarısı, delikli kaşıkla blender kabına aktarılıp, pişme suyunun yarısıda eklenerek, püre kıvamı alıncaya kadar karıştırılır.Sonra kalan havuçlar ve kalan pişme suyuda eklenerek yeniden püre kıvamı alıncaya kadar, karıştırılır.Karışım tekrar tencereye koyulur, haşlanmış patates dilimleri, tavuk eti parçaları ve ıspanak şeritleri eklenerek karıştırılır.Tencere ateşe oturtulup, çorba ısıtıldıktan sonra, 4 çorba tabağına paylaştırılıp, karabibar serpilerek,sıcak servis yapılır.Afiyet olsun.              *  MANİ :  Çay altında tavuklar, Beyaz beyaz yumurtlar. Bu köyün oğlanları, Çay içerken uyuklar.    *  Kara kazan kaynamasın. Ağzın dilin oynamasın. İki sene asker oldum. Nazlı yârim ağlamasın.   *  Aşkımdan öleceğim. Ne zaman güleceğim?  Alnıma ne yazılmışsa, Şüphesiz göreceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder