11 Şubat 2012 Cumartesi

ANTALYA USULÜ, YARMA TARHANA ( AYRAN TARHANASI ) ÇORBASI - Yoğurtlu, Tahıllı, Kuru Bakliyatlı Tarhanalı Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

   * Bu çorba ; yaz mevsiminde, kışlık hazırlık olarak hazırlanan, yağı alınmış ayranda, yumuşayıncaya kadar kaynatılan, kırık buğday,  kıvam alınca, parçalar halinde, bez üzerine sıralanıp, güneşte kurutulan ve bez torbalarda kışlık olarak saklanan  ''yarma tarhana'' dan pişirilir. Buna, '' Ayran Tarhanası Çorbası '' da denilir.  MALZEMELER :  Yöreye özgü, akşamdan sıcak su ile ıslatılmış 1 kase  ( 4-5 parça )  yarma ( ayran ) tarhanası, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, 1 çay bardağı haşlanmış kuru fasulye veya börülce ( karnıkara - loğlas ), 1 çorba kaşığı tereyağı, 6 su bardağı su, 1 çorba kaşığı kuru nane, 1 çorba kaşığı acı kırmızı pul biber, bir tutam karabiber, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI : Tencereye, akşamdan ıslatılmış, yarma tarhanası karıştırılıp, ezilerek koyulur. Üzerine, su veya et suyu ilave edilerek, orta hararetli ateşte, kaynayıncaya kadar, karıştırılır. Kaynamaya başlayınca, haşlanmış nohut ile kuru fasulye ilave edilerek, kaynatmaya devam edilir. Çorba kıvam alınca, sos tenceresinde, tereyağı ile acı kırmızı pul biber ve kuru nane köpürttürülür ve ateşten alınmış çorbaya dökülür. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.       * Bilirken susmak, bilmezken söylemek kadar kötüdür.  - EFLATUN -     * Et görmemiş, ciğere bayılır.  - ATASÖZÜ -  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder