13 Şubat 2012 Pazartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KUSKUSLU KEREVİZ ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 su bardağı yoğurt, 1 çay kaşığı mayonez, 1 çorba kaşığı un, 1 tane sap ve yaprakları ile kereviz, 1 tane limonun suyu, 1 tane havuç, 1 tane salçalık kırmızı papya biber, 3 diş sarımsak, 1 küçük soğan, 1 su bardağı haşlanmış kuskus, 2 su bardağı tavuk veya hindi suyu, 3 su bardağı su, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane defne yaprağı, 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz, fındık veya badem içi, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, dövülmüş birkaç diş sarımsak, 1 çorba kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı kimyon HAZIRLANIŞI : Tencerede, yağlar ısıtılır. Kereviz, havuç, salçalık kırmızı papya biber, soğan, sarımsaklar, ayıklanır, yıkanır ve küçük küçük doğranarak, tencereye koyulur ve sürekli karıştırılarak, kavrulur. Karabiber serpiştirilir. İri dövülmüş, ceviz, fındık veya bademler de ilave edilerek, biraz daha kavrulduktan sonra tavuk veya hindi suyu ile içinde yoğurt, un ve mayonezin çırpıldığı su azar azar ilave edilirken, çorba sürekli olarak karıştırılır. Defne yaprağı ile limon suyu da ilave edilir ve orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Ara sıra karıştırılır. Haşlanmış kuskuslar koyulur ve karıştırılır. Çorba kıvam alınca, bir taşım daha kaynatılır ve ateşten alınır. Tencerenin kapağı kapatılarak, 5 dakika kadar dinlendirildikten sonra içinden, defne yaprağı çıkarılıp atılır. Çorba, büyük porselen çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ İÇİN; Sos tavasında, 1 tatlı kaşığı tereyağı ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ısıtılır. İçine, dövülmüş birkaç diş sarımsak ile 1 çorba kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı kimyon ilave edilerek, biraz kavrulur. Kavrulunca, çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Çorba, kızarmış ekmek parçaları eşliğinde, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. ** PÜF NOKTASI : Çorbaları pişirirken, et, tavuk, hindi v.b. sular kullanıyorsak, çorbaya koyacağımız yağ miktarını azaltmalıyız. Çünkü, kullanılan bu sularda zaten, belli miktarda yağ bulunmaktadır. * Mantar kapaklı şişeler, yatık şekilde koyularak, saklanır. * Limon veya portakalın üzerine, birkaç tane karanfil saplayıp, odaya veya mutfağa asarsak buralara, böcek ve güvelerin gelmesini önlemiş oluruz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder