17 Şubat 2012 Cuma

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TAZE SOĞAN İLE KREMA SOSLU BALKABAĞI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  1 kg. balkabağı, 6 su bardağı sıcak su, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tane kırmızı soğan, 1 tatlı kaşığı ince doğranmış taze zencefil, 1 çay kaşığı toz zerdeçal, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı tuz   ÜZERİ İÇİN; 2 dal taze soğan, 1 çay bardağı krema ( krema yerine, süzme yoğurt  veya klasik yoğurt da kullanılabilir )  HAZIRLANIŞI :  Kırmızı soğanı kabukları soyulur. Yıkanır ve kurulanıp, küp şeklinde doğranır. Tencerede, yağ ısıtılır. İçine doğranmış soğanlar koyularak, pembeleşinceye kadar, karıştırılarak kavrulur. Balkabağının kabukları soyulur. Çekirdekleri çıkarılır. Yıkanır ve kurulandıktan sonra iri küpler şeklinde doğranarak, soğanlara eklenir ve birlikte kavurmaya devam edilir. Zencefil, zerdeçal, kırmızı pul biber ve tuz ilave edilerek, 2-3 dakika kadar kavrulduktan sonra üzerine sıcak su boşaltılır. Kabaklar yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Kabaklar yumuşayınca, tencere ateşten alınır. Blender ile ezilip püre haline getirilen kabaklara gerekirse biraz daha sıcak su ilave edilerek, tencere tekrar ateşe oturtulur. Bir taşım kaynatıldıktan sonra kıvamı ve tuzu ayarlanan çorba, ateşten alınarak, büyük servis kasesine boşaltılır. Üzeri; ayıklanıp yıkandıktan ve kurulandıktan sonra ince doğranmış taze soğan ve krema ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     ** PÜF NOKTASI : Mumların ömrünü uzatmak için, buzdolabında bekletmeliyiz. Ayrıca; yakıldıklarında, fitilinin dibine ince sofra tuzu serpilirse, mum yanarken kolayca eriyip bitmez.    * Çorba veya yemekler pişirilirken, yanlışlıkla tuzu fazla ilave edilirse, kabuğu soyulmuş 1 tane patates tencerenin içine atılıp, çorba veya yemek bir taşım kaynatılır. Sonra patates tencereden çıkartılır. Patates, çorba veya yemeğin fazla tuzunu çekmiş olur.   * Kızartma yapılırken, yağların çevreye sıçrayıp, çevreyi kirletmemesi için, 1 çay kaşığı sofra tuzu, yağın içine serpiştirilir. Bu şekilde, yağın kızartma işlemi esnasında, etrafa sıçraması önlenmiş olunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder