13 Şubat 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - PORTAKAL SULU, MANTARLI, EZME KEREVİZ ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  1 kase kültür mantarı ( ayıklanmış, temizlenmiş, doğranmış ), 1 tane büyük boy dal ve yaprakları ile birlikte  kereviz ( kabukları soyulup yıkanmış, limonlu suda bekletildikten sonra doğranmış ), 1 tane küçük boy havuç ( üzeri kazınıp yıkanmış ve limonlu su içine, incecik daireler şeklinde  doğranmış ), 1 tane portakalın sıkılmış suyu ve yıkanmış kabuklarının rendesi, 1 su bardağı yoğurt, 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı mayonez, yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 1 tane salçalık kırmızı papya biber ( yıkanıp, tohumları çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranmış ), 1 tane patates ( kabukları soyulduktan sonra yıkanıp doğranmış ), yarım kırmızı soğan ( kabukları soyulup, yıkandıktan sonra doğranmış ), yarım limonun suyu, 3-4 diş dövülmüş sarımsak, 1 çorba kaşığı elma sirkesi, 1 tutam kekik, 1 kahve fincanı irice dövülmüş ceviz içi, 1 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane defne yaprağı, 2 su bardağı et suyu, 3 su bardağı su, yeterli miktarda tuz  SÜSLEMEK İÇİN; Taze kereviz yaprağı    HAZIRLANIŞI :  Tencerede, tereyağı ısıtılır.   Doğranmış soğan, havuç, kereviz ile sap ve yaprakları, salçalık kırmızı biber, patatesler, sarımsaklar, mantarlar karıştırılarak, önce harlı ateşte 1-2 dakika, sonra orta hararetli ateşte 2-3 dakika kavrulur. Üzerine etsuyu ve su boşaltılır. Karabiber ilave edilir. Defne yaprağı koyulur. Ara sıra karıştırılarak, kaynatılır. Kaynayınca, ateşten alınır. Tencerenin kapağı kapatılarak, 5 dakika kadar dinlendirilir.Tencerenin içindeki defne yaprağı çıkartılıp, atılır. Sonra çorbaya yoğurt ve mayonez ilave edilerek, blenderden geçirilir. Tencere, tekrar ateşe koyulur. Elme sirkesi, ceviz içi, portakal suyu ve kabuğunun rendesi ilave edilir. Bir taşım kaynatılır. Yeterli miktarda tuz ilave edilir. Karıştırılır ve ateşten alınır. Kapağı kapalı olarak, 5 dakika kadar dinlendirildikten sonra büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzeri, taze kereviz yaprağı ile süslenerek, kızartılmış ekmek eşliğinde sofraya götürülüp, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     ** PÜF NOKTASI : Sarımsak kavururken, esmerleşinceye kadar kavurmamalıyız. Çünkü, çorba veya yemeklerin tadını bozar.  *Tavada yumurta yaparken, yumurtaların tavaya yapışmaması için, yumurtaları kırmadan önce, tavadaki yağa bir tutam tuz atılır. Daha sonra yumurtalar kırılır.  * Fırında pişirilen, etlerin pişerken kuruyup sertleşmemesi için, fırının içine, ısıya dayanıklı kap içinde, bir miktar su koyulur. Fırının ısısı ile su buharlaşır, böylece etler bu buhar ile yumuşak pişmiş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder