28 Şubat 2012 Salı
MUSKATLI BALKABAĞI ÇORBASI - Sütlü, Tahıllı, Otlu, Baharatlı Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 300 gr. soyulup ayıklanmış, balkabağı, 1 su bardağı süt, 5 su bardağı su, 1 tane kuru soğan, yarım çay bardağı pirinç, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı muskat, yarım demet dereotu, yarım çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Balkabağı, kuşbaşı olarak doğranır. Yıkanır ve suyu süzdürülür. Tencereye koyulur ve üzerine 1 su bardağı su ilave edilir. Kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanır ve ince ince çentilir. Pirinç iyice yıkanarak, suyu süzdürülür. Tencereye, zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Soğanlar ilave edilerek, orta hararetli ateşte, kavrulur. Daha sonra balkabakları, pirinç ve 3 bardak su ilave edilerek, balkakları yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ateşten alınır ve el blenderinden geçirilir. Süt, muskat, karabiber ve tuz ilave edilerek, bir taşım daha kaynatılır. Ateşten alınır. Büyük çorba servis kasesine boşaltılarak, üzeri; iyice yıkandıktan sonra ince kıyılmış dereotu ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * PÜF NOKTALARI : Suyunu sıktığımız limon kabuklarını, atmamalıyız. Bunları; çelik eşyaların, ( tencere, kaşık, çatal, bıçak vb. ) parlatılmasında kullanabiliriz. * Tuzluğumuzdan tuzlar akmıyor ise; tuzluğumuzdaki tuz rutubetlenmiş demektir. Tuzluğa koyduğumuz tuzların, rutubetlenmemesi ve kolayca akabilmesi için, tuluğumuza birkaç tane pirinç tanesi koymalıyız. Tuzluk boşaldığında, yeni tuz koyarken, bu pirinçler yenileri ile değiştirilmelidir. * Sebzeleri derin dondurucuda, uzun süre saklayabilmek için; şok dondurma yöntemini kullanmalıyız. Bunun için; Sebzeleri kaynayan suyun içine atıp, 2-3 dakika sonra çıkarmalı ve hemen, içi buzlu su dolu kaba atmalıyız. Sularını iyice süzdürdükten sonra buzdolabı poşetlerine doldurarak, havasını alıp, hemen derin dondurucuya koymalıyız. Sebzeler, bu yöntem ile uzun süre bozulmadan durabilirler.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder