20 Şubat 2012 Pazartesi
KÖHTÜ ÇORBASI - Tahıllı, Yoğurtlu, Sebzeli, Hamurlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 2 çorba kaşığı buğday ( yarma ), 2 çorba kaşığı ince bulgur, 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı biber salçası, 1 tane patates, 1 baş soğan, 1 kase sarımsaklı yoğurt, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı kimyon, 1 çorba kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Çorba tenceresine, yarısını geçecek miktarda su doldurularak, kaynatılır. Malzemeler, bir kap içine koyularak, yarım su bardağı su ile iyice yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan, küçük bezeler kopartılarak, uzatılır. Nohut büyüklüğünde parçalar kopartılır. Bastırarak, yumuşatılır. Un serpilmiş tepsiye sıralanır. Kaynayan suya atılır. Tahta kaşık ile yavaşça karıştırılarak, kaynatılır. Hamurlar kaynarken, diğer tarafta; bir tavada, doğranmış soğan ile patatesler kavrulur. Salçalar ve tuz koyulur, tenceredeki çorbanın üzerine boşaltılır. 15 dakika kadar kaynatılır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BUĞDAY VE BULGUR : Buğday, çok faydalı olduğu için çok kullanılır. Buğday kaynatılarak, çocuklara yedirilmelidir. Un yapılırken, buğdayın kepeklerinden de yararlanmalıdır. Kepekli undan yapılan ekmekler, daha çok faydalıdır. Ekmek, fırından yeni çıkmış haliyle, yani çok çok sıcak yenilirse, zarar verir. Bilhassa, karaciğer, mide, cilt ve damar hastaları, aşırı sıcak ekmek yememelidirler. Bulgur, çok değerli bir enerji kaynağıdır. Ayrıca; içinde bulunan bir asit çeşidi, beyin ve sinir hücrelerinin, düzenli çalışmasını sağlar. Bulgur, iyi çiğnenerek yenmelidir. İyi çiğnenirse, hazmı da kolay olur. * GÜZEL SÖZLER: Buğday başak verince, orak pahalanır. - Türk Atasözü -
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder