29 Şubat 2012 Çarşamba
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Bulgur Toplu, Hindi Suyu ve Hindi Etli, Brokoli Çorbası - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane hindi göğsü, 500 gr. brokoli, 1 tane kuru soğan, 1 çorba kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 diş sarımsak, 3 su bardağı hindi suyu, 1 tane defne yaprağı, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 çorba kaşığı sirke, 1 tane kesme şeker, 1 çay kaşığı tuz BULGUR TOPLARI İÇİN; 1 su bardağı ince köftelik bulgur, 2 dilim bayat ekmek, 3 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı ev yapımı salça, 1 tane küçük kuru soğan, yarım çay kaşığı kırmızı pul biber, yarım çay kaşığı kırmızı toz biber, yarım çay kaşığı tuz, 1 tutam karabiber, 1 su bardağı sıcak su ÇORBAYI SÜSLEMEK İÇİN; 1 çorba kaşığı, susamlı çörekotu HAZIRLANIŞI : Brokoli ayıklanır, küçük dallar halinde koparılarak, akan su altında iyice yıkanır. Sirkeli suda bekletilir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanır kurulanır ve rendelenir. Tencereye, 5 su bardağı su koyulur. İçine, tuz, 1 tane kesme şeker, 1 çorba kaşığı sirke ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca, sirkeli suyu süzülmüş brokoli parçacıkları ilave edilir ve brokoliler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yumuşayan brokoliler, kevgir ile suyunun içinden çıkarılarak, soğuk sudan geçirilir ve suyunun süzülmesi için büyük kevgirin içine boşaltılır. Ayrı bir tencerede, yağlar ısıtılır. Rendelenmiş kuru soğan, tuz, karabiber, defne yaprağı, kesme şeker, sarımsaklar, kırmızı biberler, ilave edilerek, tahta kaşık ile kavrulur. Pembeleşince, un serpiştirilerek, 5 dakika kadar da birlikte kavrulur. Haşlanmış brokoliler koyulur ve tahta kaşık ile ezilerek, karıştırılır. 5 dakika kadar daha birlikte kavrulur ve brokoli suyu ile hindi suyu ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. BULGUR KÖFTELERİNİ HAZIRLAMAK İÇİN; Bulgur, sudan geçirilip suyu süzülüp temizlendikten sonra üzerine sıcak su, salça, rendelenmiş kuru soğan, karabiber, kırmızı pul ve toz biberler, tuz ilave edilir. Üzeri kapatılarak, suyunu çekip, bulgurlar şişinceye kadar bekletilir. Bir dilim bayat ekmeğin üzerine, yoğurt yayılarak, ekmek yumuşatılır. Bulgurlara eklenerek, hep birlikte iyice yoğrulur. Bu bulgurlu malzemeden, fındık büyüklüğünde toplar yapılır ve un serpiştirilmiş tepsiye dizilir. Tepsi sallanarak, topların una bulanmaları sağlanır. Kaynamaya bırakılan, brokolili malzemeli su kaynayınca, bulgur topları içine aktarılır. Tahta kaşık ile bulgur toplarını ezmeden, yavaşça karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Tavuk göğüs eti bıçak ile lokmalık parçalara doğranır ve tencereye ilave edilir. Zaman zaman kontrol edilerek, yavaşça karıştırılır. Bulgur topları pişince, çorba ateşten alınır. Tencerenin kapağı kapalı olarak, bir süre dinlendirilir. Defne yaprağı, çorbanın içinden çıkartılır ve büyük çorbalığa boşaltılır. Üzerine 1 çorba kaşığı, susamlı çörekotu serpiştirilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. ** PÜF NOKTASI : Beşamel Sos Hazırlarken; tuzun sütü kesmemesi için tuz, sos kıvamını aldıktan sonra ilave edilmelidir. Diğer, tüm sütlü soslar için de bu kural geçerlidir. * Barbunya pilâkisinin üzerine koyulan, maydanozların, renklerinin ve tatlarının bozulmaması için, pilâki pişip, ateşten alındıktan bir müddet sonra yani; ılıkken koyulmalıdır. * Avokado, dayanıklı bir meyvedir. Olgunlaşması için dalında kalması gerekmemektedir. Bunun için, hemen kullanmayacaksak, fazla olgunlaşmamış olanlarını tercih etmeliyiz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder