20 Şubat 2012 Pazartesi
KIZILCIK TARHANASI - TAŞ ERİĞİ - ÇÖRTÜK OTU BİTKİSİ = TARHANA OTU - KARDELEN ÇİÇEĞİ -
MALZEMELER : 1 kg. olgun kızılcık, yeterli miktarda elenmiş un, 1 tatlı kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Kızılcıklar, akan su altında, büyük ve derin kap içinde, iyice yıkanarak temizlenir. Kevgire boşaltılarak, suyu süzdürülür. Geniş bir kaba boşaltılır. Üzerine un elenir. Tuz ilave edilir ve yoğrulur. Elenerek, kabuk ve çekirdekleri ayrılır. Kurutulur. Bez torbalarda kışa saklanır. KIŞ MEVSİMİNDE ; Bol sarımsak doğranarak ve salça ilave edilerek pişirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ : Kızılcık Tarhanası Çorbası, alt ve üst solunum yolları için çok faydalıdır. * Aydın ve Yöresinde; Tarhana Hamuruna, ayva rendesi ve çemen katılır. * Muğla ve Yöresinde; Tarhana Hamuruna, Nohuttan başka Kuru Börülce de ilave edilir. * Antalya ve Yöresinde; 4 kg. Yarmaya ( buğday ) 10 kg. keçi sütü konur. Kazanda, üstünü biraz geçecek kadar su ilave edilerek, pişirilir. Tuz da ilave edilir. İstenirse, '' Çörtük Otu Bitkisi '' de ilave edilir. * Antalya ' nın Akseki ilçesinin Dutluca Köyü ' nün '' Ekşi Tarhana '' adı verilen yöresel çorbası vardır. Buğday, Domates, Acı biber, Tuz ve Yöreye ait '' Taş Erik '' ( yüksek dağlarda yetişen, bir tür yabani eriktir ) Günümüzde, bu ağaçlar bilinçsizce kesilip yok edildiği için, yapılan tarhanalara, bu '' Taş Erik '' konulamamaktadır. Üzgünüz * ÇÖRTÜK OTU BİTKİSİ = TARHANA OTU * Dutluca Köyü ' nün Yöresel Çorbası : EKŞİ TARHANA : Yabani eriklerin ( Taş Eriği ) çekirdekleri ayıklanarak, kaynatılır. Erikler, kaynayınca sulanır. Kevgirden geçirilerek, kabuk ve çekirdeklerinden ayrılır. Tekrar tencereye alınır. Üzerine yıkanarak temizlenmiş yarma ( buğday ) dökülüp, tekrar kaynatılır. Kıvam alınca, ateşten alınır. Ilınınca, tekerlek biçimi verilerek kurutularak, saklanır. Kış mevsiminde, çorbası pişirilirken içine; kemikli koyun eti, fasulye, börülce ( karnıkara ), çok miktarda sarımsak, yeşil biber ve yöresel olarak yapılan salça, 1-2 çorba kaşığı tahin, yağ, ekşi tarhana eklenerek, uzun süre pişirilir. Geç pişer. Afiyet olsun. Ayrıca; Dutluca Köyü ' nde '' Keşkek Çorbası '' ve '' Filiz Aşı '' da en az '' Ekşi Tarhana '' kadar meşhur yöre yemeklerindendir. * KARDELEN ÇİÇEĞİ : Antalya ' nın ilçesi AKSEKİ, '' KARDELEN ÇİÇEĞİ '' nin ana yurdudur. Akseki, ASAR DAĞI ' nın yamaçlarına kurulmuştur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder