15 Şubat 2012 Çarşamba
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KAPARİLİ PANCAR SOSLU, KARNABAHAR ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane küçük haşlanmış karnabahar, 1 küçük kırmızı soğan, 1 küçük kuru soğan, 1 tane küçük patates, 1 çorba kaşığı un, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 5 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı elma sirkesi, 3 su bardağı su, 3 su bardağı sebze suyu, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal, 1 tane kesme şeker, 1 tane defne yaprağı ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kapari, 1 çay bardağı ince şeritler şeklinde doğranmış pancar turşusu, 1 tutam karabiber, 1 tutam kimyon, 1 çay kaşığı susam HAZIRLANIŞI : Tencerede, yağ ısıtılır. İnce doğranmış kırmızı soğan ve kuru soğan ile ince çentilmiş sarımsaklar, tuz ve karabiber, defne yaprağı ilavesi ile orta hararetli ateşte, tahta kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. Un ilave edilir. Karıştırılarak, kavurmaya devam edilir. Kabukları soyulup, yıkandıktan sonra küp küp doğranan patatesler de koyularak, kavurmaya devam edilir. Haşlanmış ve küçük dallara ayrılmış karnabahar ile zerdeçal ve toz kırmızı biber de ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Çorba tenceresinin içine, 1 tane kesme şeker atılır. Su ve sebze suyu ilave edilir ve karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, elma sirkesi ilave edilir. Patatesler yumuşayınca, çorbanın tuzu ayarlanır ve karıştırılır. Çorba kıvam alınca, bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Tencerenin kapağı kapatılır ve çorba, bir süre dinlendirilir. SOS İÇİN; Sos tavasında, tereyağı eritilir. Pancar turşusu, küçük şeritler halinde doğranır ve tavaya aktarılır. Kapari yıkanır ve sos tavasına ilave edilir. Bir tutam taze çekilmiş karabiber ilavesi ile kavrulur. Büyük porselen servis tenceresine boşaltılan, çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Çorba, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * Bu çorbada; sos yerine, haşlanıp küçük dallara ayrılan, karnabahar çiçeklerinin, bir süre pancar turşusu suyunda bekletilmesi, kırmızı renge boyandıktan sonra tabaklara pay edilen çorbanın üzerine 1-2 dal eklenmesi şeklinde de bir yol izlenebilir. * Karnabahar haşlanmadan önce solmuş yaprakları temizlenir. Yıkanır. Altındaki, sap kısmından biraz kesilir. Bıçak ile + şeklinde birkaç cm ' lik bir kesik atılır. Kaynamakta olan az tuzlu suya kesikli yer alta gelecek şekilde, koyulur. Su seviyesi, karnabaharın bir kaç cm. üstünde olmalıdır. Tencerenin içine 1 tane kesme şeker atılırsa, hoş olmayan kokunun , çevreye yayılması önlenmiş olur. Karnabahar, haşlanma esnasında yumuşamalı fakat erimemelidir. Haşlandıktan sonra kevgire boşaltılır ve soğuk sudan geçirilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder