6 Ocak 2015 Salı

BÖREK ÇORBASI ( BÖYREK ŞORBASI ) - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Börek çorbası -
  MALZEMELER :  BÖREK MALZEMELERİ ; 1 baş kuru soğan, 200 gr. az yağlı kıyma, 2 su bardağı un, 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, yeterli miktarda karabiber ve tuz   ÇORBA MALZEMELERİ ;  300 gr. az yağlı kuşbaşı doğranmış et, 1 tane yumurta, 1 çorba kaşığı un, 2 su bardağı süzme koyun yoğurdu, 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, yeterli miktarda kuru nane, karabiber ve tuz   HAZIRLANIŞI :  ** Börek çorbası, iki farklı yöntemle hazırlanır. * 1. YÖNTEM ;  Çorba pişirileceği zaman; bir gün önceden, nohut bol su ile yıkanıp, ıslatılır. Yani; Yıkanıp suyu süzdürülmüş nohut, bir kap içine koyulur. Üzerine, oda sıcaklığında bol su koyularak, bekletilir. Aynı gün; kıymaya yeterli miktarda yağ koyulur ve suyunu salıp çekinceye kadar, orta hararetli ateşte, karıştırılarak kavrulur. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılarak, kavrulan kıymaya ilave edilir. Kuru soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edilir. Kavrulunca, ateşten alınır. Karabiber ve tuzu serpilerek, karıştırıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Daha sonra 2 su bardağı un, tuz ve su birlikte yoğrularak, mantı hamuru gibi sert bir hamur elde edilir. Bu hamur, 2 eşit parçaya ayrılarak, 2 tane beze yapılır ve bu bezeler, nemli bez altında 15-20 dakika dinlendirilir. Bezeler dinlendikten sonra yufkadan kalın olacak şekilde, mantı hamuru kalınlığında, un serpilmiş tezgahta, oklava yardımı ile açılır. Soğuyan kıymalı iç harç, açılan yufkaların üzerine serpilerek, eşit olarak yayılması sağlanır. Yufka, bir ucundan tutularak, oklavaya sarılır. Daha sonra oklava, yufkanın arasından çekilir. Sarılı yufka, birer parmak aralıklarla kesilerek, birer parmaklık şeritler elde edilir. Bunlar da birer parmaklık kareler elde edilecek şekilde kesilir. Kesilen bu parçalar, baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak arasında sıkıştırılarak, şekillendirildikten sonra hafifçe un serpilmiş tepsiye dizilir ve ertesi gün pişirilmek üzere kurumaya bırakılır.  * 2. YÖNTEM ; Börek içi aynı şekilde hazırlanıp, soğutulur. Un, tuz ve su yoğrularak, yine sert bir mantı hamuru elde edilir. Hamur 25-30 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamura, iyice soğuyan börek içi ilave edilir ve birlikte bir süre daha yoğrularak, malzemelerin iyice birbirinin içine geçmesi sağlanır. Hamurun üzeri nemli bir bez ile örtülerek, 15-20 dakika daha dinlendirilir. Dinlenen hamurdan, mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır. Elde yuvarlanarak, ince uzun rulolar oluşturulur. Bu rulolar, bir parmak eninde kesilir. Yine 1. yöntemde olduğu gibi 3 parmak arasında sıkılarak, şekil verilir. Hafifçe unlanmış tepsiye dizilerek, ertesi gün pişirilmek üzere kurumaya bırakılır. 1. veya  2. YÖNTEM İLE YAPILAN BÖREKLERİN, BÖREK ÇORBASI OLARAK HAZIRLANIŞI : Ertesi gün, kuşbaşı doğranmış etler, üzerini 2-3 parmak geçecek miktarda su ile birlikte, çorba tenceresine koyulur. Orta hararetli ateşte, pişirilir. Pişerken, üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, çıkartılır. Bir gün öncesinden ıslatılan nohutun suyu süzdürülerek, çorba tenceresine ilave edilir. Tuz serpilir. Yeterli miktarda sıcak su ilave edilerek, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Etler iyice pişince, bir gün öncesinden hazırlanıp, kurumaya bırakılan börekler, pişen etlere ilave edilir. 15-20 dakika kadar birlikte pişirilir. Diğer tarafta; Başka bir tencerenin içine, süzme koyun yoğurdu, yumurta ve un koyulur. Çırpma teli ile pütürsüz oluncaya kadar çırpıldıktan sonra kısık ateşe koyulur. Sürekli karıştırılarak, sıcak et suyu yavaş yavaş yoğurda ilave edilir. Yoğurtta ilk kaynama belirtileri başlayınca, tencere ateşten alınır. Çorba tenceresindeki malzemelerin üzerine, yavaş yavaş ve yine sürekli olarak karıştırılarak, ilave edilir. Yoğurt kaynayıncaya kadar, ara verilmeden karıştırmaya devam edilir. Börek çorbası pişince; sos tavasında, sadeyağ veya tereyağı kızdırılır. Çorba kepçesine yeterli miktarda kuru nane koyulur. Kepçe, pişen çorbanın üzerinde tutulup, üzerine kızdırılan yağ dökülür ve hemen çorbaya dökülerek, karıştırılır. Çorbanın tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Karabiber serpilir ve sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                                                        
- Börek çorbası -
- Börek çorbası -
- Börek çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder