13 Ocak 2015 Salı
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KESTANELİ BARBUNYA ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 3 su bardağı taze barbunya veya 2,5 su bardağı kuru barbunya fasulyesi, 2 su bardağı taze kestane veya 1 su bardağı kuru kestane, 1 tane havuç, 3 su bardağı et suyu, 3 su bardağı su, 1 çorba kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 5 parça kuru domates, 2 tane defne yaprağı, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; Birkaç dal maydanoz, yeterli miktarda toz karabiber HAZIRLANIŞI : Kuru barbunya ve kuru kestane kullanılacaksa, geceden bol su ile yıkanır ve üzerini 4-5 parmak geçecek miktarda su ile ıslatılır. Yani; yumuşamaları için, ertesi güne kadar suda bekletilir. Kuru domatesler de geceden bol su ile yıkanır suyu süzdürülür ve üzerini 3-4 parmak geçecek miktarda su içinde ertesi güne kadar bekletilir. Yani; geceden ıslatılır. Ertesi gün, ıslatılan kuru kestanelerin suyu süzülür ve tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Taze kestaneler kullanılacaksa, yine tuzlu suda haşlanır ve soğuk sudan geçirilerek, kabukları soyulur. Kuru kestaneler daha geç piştiği için, daha geç yumuşayacağı göz önünde bulundurularak, taze kestanelere nazaran biraz daha fazla pişirilir. Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Havucun üzeri kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Geceden ıslatılan kuru domateslerin suyu süzülür ve ince ince kıyılır. Çorba tenceresine, tereyağı veya zeytinyağı koyularak, kıyılan malzemeler kavrulur. Üzerine, akşamdan ıslatılmış ve suyu süzdürülmüş kuru barbunyalar ile kuru kestaneler veya yıkanıp suyu süzdürülmüş taze barbunyalar ile taze kestaneler ilave edilir. Üzerine, et suyu ile içme suyu boşaltılır. 2 tane yıkanmış defne yaprağı koyulur. Karabiber ve tuz serpiştirilerek, malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gerekirse, sıcak su ilavesi yapılır. Pişince, ateşten alınır. Defne yaprağı çıkarılır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Hazırlanan çorba, servis kâsesine boşaltılır. ÜZERİNE; İyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış maydonoz ile toz karabiber serpiştirilir. Taze veya kuru yufka ekmeği eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. ** Bu çorba, kuru fasulye ile de pişirilebilir. * Kuru soğan, sarımsaklar, havuç ve kuru domatesler blenderden geçirilerek, krema kıvamına getirilerek de kullanılabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder