|
- Terbiyeli kuzu gerdan çorbası - |
MALZEMELER : 1 tane büyük boy kuru soğan, 1 tane kuzu gerdanı, 2 tane küçük boy havuç, 2 tane küçük boy patates, etin üzerini 4-5 parmak geçecek miktarda içme suyu, 2 tane defne yaprağı, 1 çay kaşığı her renkten top karabiber, yeterli miktarda tuz TERBİYESİ İÇİN ; 1 tane yumurta sarısı, 1 tane limonun suyu ÜZERİ İÇİN ; 3-4 dal maydanoz HAZIRLANIŞI : Kuzu gerdanı yıkanıp temizlendikten sonra çorba tenceresine koyulur. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkandıktan sonra bütün olarak, tencereye eklenir. Defne yaprakları, top karabiberler ve çorbanın suyu ilave edilir. Önce, orta hararetli ateşte daha sonra kısık ateşte, etler kemiklerinden ayrılıncaya kadar, yaklaşık 2 saat kaynatılır. Kaynarken suyun üzerinde biriken köpükler, ara sıra kevgir ile toplanarak, çıkarılır. Gerekiyorsa, sıcak su ilavesi yapılabilir. Gerdan eti iyice pişince, etler kemiklerinden ayrılarak, küçük lokmalık parçalara bölünür. Gerdanın haşlandığı su, süzgeç ile başka bir çorba tenceresine süzülür. Süzülen gerdan suyunun bulunduğu tencere, orta hararetli ateşe oturtularak, kaynamaya bırakılır. Havucun üzeri bıçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranarak, gerdan suyuna ilave edilir. Patatesin kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranarak, pişmekte olan havuçlara eklenir. Yeterli miktarda tuz serpilir. Birkaç tutam karabiber koyulur. Malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. TERBİYE İÇİN ; Cam kap içine yumurta sarısı koyulur. Üzerine, limon suyu eklenerek, karıştırılır. Çorbanın suyundan birkaç çorba kaşığı alınarak, terbiyeye ilave edilir ve karıştırılarak, terbiye malzemeleri birbirine yedirilir. Çorbanın ateşi kısılır. Hazırlanan terbiye, çorbaya azar azar dökülürken, çorba sürekli karıştırılarak terbiye, çorbaya yedirilir. Lokmalık gerdan etleri ilave edilir. Bir taşım kısık ateşte kaynatılan çorba, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Hazırlanan çorba, porselen çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ ; Yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış maydanoz yaprakları ile süslenir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
|
- Terbiyeli kuzu gerdan çorbası - |
|
- Kuzu gerdan çorbası - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder