15 Ocak 2015 Perşembe

MİCİ - MİTİ - ( SOSLU BALIK ÇORBASI ) - FİJİ MUTFAĞI -

   MİCİ ( MİTİ ) ; Fırınlanmış veya geleneksel pişirme yöntemi lovo fırınında pişirilen balığın, hindistan cevizi suyundan yapılmış sulu bir sosla birlikte, çorba kıvamında  servis edilmesinden oluşmaktadır.  SOS MALZEMELERİ ; Hindistan cevizi sütü, misket limonu, soğan, domates, kırmızı dolmalık biber, tuz   HAZIRLANIŞI :  Fiji ' de geleneksel olarak, taze hindistan cevizi suyu ve rendelenmiş hindistan cevizinden yapılmaktadır. Taze hindistan cevizi, çok ince rendelenir. Kendi suyu ( hindistan cevizi suyu ) ile yoğrulur. Yoğurma sonunda, suyun kıvamı yoğunlaşıp, rengi beyazlaşacaktır. Bu karışım, elekten geçirilerek, hindistan cevizi sütü elde edilir. Günümüzde; hindistan cevizi sütünü, marketlerden temin edebiliriz. Balık türü için bir kısıtlama yoktur. Fiji ' liler, balığın kafasını da yemekten hoşlandıkları için, genelde büyük balıkları tercih etmektedirler. Balık bütün halde de fırınlanabilmektedir.  SOS İÇİN; Soğan, domates, biber, olabildiğince ufak doğranır. Hindistan cevizi sütü, limon suyu ve tuz ile karıştırılır. Kullanılacak miktar, kişilere kalmıştır. Sos ekşi olmalıdır. Ancak, hindistan cevizinin tadını bastırmayacak özellikte olmalıdır. Fırından çıkarılan balık, bütün olarak veya parçalar halinde, derince bir kaba ( çorba kabına ) konur. Üstüne, hazırlanan sostan, çorba görüntüsüne ulaşıncaya kadar  dökülür. Sos çok bol dökülür. Yemek, çok sulu çorba kıvamında olmalıdır.  Afiyet olsun.        * BİLGİ ; FİJİ ; Toprakları Büyük Okyanus ile çevrili bir ada ülkesidir. Fiji adaları Cumhuriyeti, Pasifik Okyanusu ' nun güneyinde bulunan bir dizi adadan oluşur. Ülkenin 106 ' sı ıssız olmak üzere toplam 322 adadan ve 522 adacıktan ibarettir. İki büyük ada, Viti Levu ve Vanua Leva, yerleşimin % 87 ' sini oluşturur. Adalar, tropikal ormanlarla çevrilidir. Fiji ' de tropikal iklim hakimdir. Volkanik aktiviteli dağlar çoğunluktadır.   * bilgi: ( tr. wikipedia.org )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder