5 Ocak 2015 Pazartesi
EKŞİLİ ÇORBA - EKMEK AŞI - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 3-4 küçük baş kuru soğan, 1 çorba kaşığı karışık domates ve biber salçası, 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı ya da 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 7-8 su bardağı su, birkaç dal maydanoz, 1 çorba kaşığı ( tepeleme değil, silme olacak ) sumak ekşisi, yeterli miktarda karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ÜZERİNE ; Yarım çorba kaşığı kuru nane HAZIRLANIŞI : Kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra halka halka doğranır. Çorba tenceresinde sadeyağ veya tereyağı ya da zeytinyağı kızdırılır. Doğranmış kuru soğanlar ilave edilir ve tahta kaşık ile karıştırılarak, yumuşayıncaya kadar kavrulur. Domates ile biber salçaları ilave edilir ve biraz daha kavrulur. Çorbanın suyu ilave edilir. Tuz koyulur. 25-30 dakika orta hararetli ateşte pişirilir. Maydanoz dalları iyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Kırmızı pul biber, sumak ekşisi ve karabiber ile birlikte çorbaya ilave edilir. Çorba, ateşten alınır. ÜZERİNE; Kuru nane serpilir. Sofraya götürülür. Tabakların içine, bayat ekmekler doğranır. Hazırlanan çorba, tabaklara doğranan bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Sıcak olarak tüketilir. Afiyet olsun. * BİLGİ ; Gaziantep Mutfağında, bu çorba, kıymalı olarak da hazırlanır. Kıymalı hazırlanacağı zaman kuru soğandan önce kıyma kavrulur. Sonra doğranmış kuru soğanlar ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Gaziantep Mutfağında ekşi çok kullanılmaktadır. Salçalı yemeklerin çoğu, üzerine limon sıkılarak, yenilmektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder