4 Ocak 2015 Pazar

EKŞİLİ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI ( EŞGİLİ MALHITA ŞORBASI ) - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  2 su bardağı kırmızı mercimek ( malhıta ), yarım su bardağı pirinç, 6 diş sarımsak, 1çorba kaşığı karışık domates ve biber salçası, 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 1 tane limon, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, yeterli miktarda karabiber ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Kırmızı mercimek ile pirinç bol su ile yıkanır ve suyu süzdürülerek, çorba tenceresine koyulur. Üzerine, 8-9 su bardağı oda sıcaklığında içme suyu boşaltılır. Orta hararetli ateşte, kırmızı mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişerken, tencerenin üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanıp, çıkartılarak atılır. Domates ve biber salçaları, çorbanın kendi suyu ile ezilerek, çorba tenceresine ilave edilir. Tuzu koyulur. Mercimekler pişip yumuşayınca; sos tavasında, sadeyağ veya tereyağı kızdırılır. Kuru nane ile pul biber ilave edilerek, kokusu çıkıncaya kadar karıştırılır ve pişen çorbanın üzerine dökülür. Sarımsakların kabukları soyulur ve bir fiske tuz ile tahta havanda dövülerek, çorbaya ilave edilir. Karabiber serpilip, karıştırıldıktan sonra tuzu kontrol edilerek, ayarlanır dilimlenmiş limon eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder