|
- Öz çorba - |
MALZEMELER : 1 su bardağı dövme ( yarma ), 8 su bardağı kemik veya et suyu, 2 su bardağı süzme yoğurt, 1 tane yumurta, 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 2 çorba kaşığı çiğ antep fıstığı, yeterli miktarda toz kırmızı biber, karabiber ve tuz HAZIRLANIŞI : Dövme bol su ile yıkandıktan sonra akşamdan ıslatılır ( su içinde bekletilir ). Ertesi gün, çorba tenceresine koyulur. Üzerine; dövmenin üzerini 3 parmak geçecek kadar su eklenir. Orta hararetli ateşte, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişerken, üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, çıkartılıp atılır. Tuzu ilave edilir. Yarma yumuşayınca, altına çorba tenceresi koyulmuş süzgeçten iyice ezerek geçirilir. Günümüzde, bu işlem için el blenderi de kullanılabilir. Süzgeçten geçen yarmanın üzerine, kemik veya et suyu ilave edilerek, çorba tenceresi tekrar ateşe koyulur. Kemik suyu veya et suyu yoksa, su da ilave edilebilir. 15-20 dakika kadar kaynatılır. Antep fıstığı, az miktarda su ile bir taşım kaynatılarak, kabukları soyulur. Sadeyağ veya tereyağında biraz kavrularak, bekletilir. Süzme yoğurt tencereye koyulur. İçine, yumurta kırılır. Pütürsüz hale gelinceye kadar çırpılır. Yoğurt tenceresi, kısık ateşe koyulur. Kaynamaya başlayıncaya kadar, sürekli olarak, karıştırılarak, pişirilir. İlk kaynama belirtisi görülmeye başlayınca, tencere ateşten alınır. Çorba tenceresindeki malzemenin üzerine, yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak, ilave edilir. Tencere tekrar ateşe koyulur. Yoğurt kaynamaya başlayıncaya kadar, sürekli karıştırılarak, kısık ateşte pişirilir. İlk kaynama belirtisi görüldüğünde ateşten alınır. Sadeyağ veya Tereyağı kızdırılır. Toz kırmızı biber ilave edilir ve pişen çorbanın üzerine dökülür. Karabiber serpilir. Antepfıstığı ile süslendikten sonra sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ ; Öz Çorba adını, yarmanın pişirildikten sonra süzgeçten ezilerek geçirilip, özünün çıkarılmasından almaktadır.
|
- Öz çorba - |
|
- Öz çorba - |
|
- Öz çorba - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder