|
- Yoğurtlu dövme çorbası - |
MALZEMELER : 1,5 su bardağı dövme ( yarma ), 2 su bardağı süzme yoğurt, yarım su bardağı nohut, 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 1 tane yumurta, 1 çorba kaşığı un, yeterli miktarda kuru nane, tarhun veya kırmızı pul biber, tuz HAZIRLANIŞI : Nohut ile yarma, geceden bol su ile yıkanır ve bir kap içine koyulur. Üzerine; malzemelerin üzerini 3-4 parmak geçecek miktarda su boşaltılır. Yani nohut ile yarma akşamdan ıslatılır. Ertesi gün suyu süzülür ve çorba tenceresine koyulur. Üzerine; malzemelerin üzerini 6-7 parmak geçecek miktarda su boşaltılır. Orta hararetli ateşte, pişmeye bırakılır. pişerken üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, çıkartılıp atılır. Tuz serpilir ve malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten alınır. Başka bir tencerenin içine, yumurta ve un koyulur. Tel çırpıcı ile pütürsüz oluncaya kadar çırpılır. Yoğurt tenceresi, kısık ateşe koyulur ve sürekli karıştırılarak, pişirilir. Yoğurtta ilk kaynama belirtileri görülmeye başlayınca, yoğurt tenceresi ateşten alınır. Çorba tenceresindeki malzemelerin üzerine yavaş yavaş ilave edilirken, sürekli olarak karıştırmaya devam edilir. Çorba tenceresi, tekrar ateşe koyulur. Yoğurt kaynayıncaya kadar karıştırmaya ara verilmeden pişirilir. Yoğurt kaynayınca, çorba tenceresi ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Sos tavasında sadeyağ veya tereyağı kızdırılır. Çorba kepçesine, kuru nane, tarhun veya kırmızı pul biber koyulur. Kepçe, pişen çorbanın üzerinde tutulurken, kızdırılan yağ, çorba kepçesindeki malzemelerin üzerine dökülür. Kepçe, hemen çorbaya sokularak, içindekiler çorba ile karıştırılır. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder