8 Ocak 2015 Perşembe

DÖVMELİ ŞİRİNLİ ÇORBA - MUNİ ÇORBASI - - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Tatlı Çorba - - Sıcak veya Ilık Çorba -


- Dövmeli şirinli çorba ( Muni çorbası ) -
MALZEMELER :  1 su bardağı dövme ( pirinç veya bulgur da olabilir ), yarım su bardağı nohut, 1 avuç loğlaz ( kuru börülce ), Yarım su bardağı Antep fıstığı, yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz, yarım su bardağı üzüm pekmezi, yarım su bardağı toz şeker, yeterli miktarda rezene tohumu ( mayana ) ve tarçın   HAZIRLANIŞI :  Dövme, loğlaz ( kuru börülce ), ve nohut geceden ıslatılır. Ertesi gün, suyu süzülerek, çorba tenceresine koyulur. Üzerine, 9-10 su bardağı su boşaltılır. Orta hararetli ateşte, malzemeler tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilir. Malzemeler pişip, yumuşayınca, pekmez ve toz şeker ilave edilir ve tahta kaşık ile karıştırılarak, bir süre daha pişirilir. Gerekirse, sıcak su ilavesi yapılarak, kıvamı ayarlanır. Tatlı çorba pişince, çorba kâselerine paylaştırılır. ÜZERNE ; Dövülmüş rezene ve tarçın serpilir. Antep fıstığı ve ceviz ile de süslendikten sonra sıcak veya ılık servis yapılır.   Afiyet olsun.          * BİLGİ ;  Dövmeli Şirinli Çorba ( Muni Çorbası ), genellikle; doğum sonrası lohusalara, kuvvet vermesi ve anne sütünü arttırması için pişirilen, tatlı bir çorbadır. Günlük çorba olarak da pişirilmektedir. Tadı, aşureyi andıran, nefis bir çorbadır. Bu çorba genellikle  dövme ile pişirilir ancak, pirinç veya bulgur kullanılarak da pişirilmektedir. Antep fıstığı ve cevizinin bol olması makbuldür. Dövmeli Şirinli Çorba ( Muni Çorbası ) Gaziantep ' te, içli köfte, yapma ve pirinçli börek gibi yemeklerin yanında da, tatlı bir çorba olarak tüketilmektedir.                                                            
- Dövmeli şirinli çorba ( Muni çorbası ) -
- Dövmeli şirinli çorba ( Muni çorbası ) -
- Dövmeli şirinli çorba ( Muni çorbası ) -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder