21 Şubat 2012 Salı

ADABEYİ ÇORBASI ( İzmir ) - Sebzeli, İskorpit Balığı Çorbası - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 kg. iskorpit balığı, 6 tane mantar, 4 tane sivri biber, 4 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 çorba kaşığı un, 2 tane havuç, 2 -3 tane defne yaprağı, yarım limon suyu, 6 dal dereotu, tane karabiber   HAZIRLANIŞI :  Önceden temizlenmiş olan iskorpit balığı, bir tutam tuz ile birlikte, tencereye koyulur. Üzerini, biraz geçecek kadar su ilave edilir ve orta hararetli ateşte kaynatılır. Mantarlar yıkanarak, kabukları soyulur. Limonlu suda bekletilir. Sivri biberler yıkanır, ortadan ikiye bölünür, çekirdekleri çıkarılarak, ince ince doğranır. 1 çorba kaşığı tereyağı eritilir. Tencereye, tabanını kaplayacak kadar zeytinyağı ilave edilir. Sarımsak, biber ve limonlu sudan çıkarılan mantarlar, tencereye ilave edilerek, sotelenir. Haşlanan iskorpit balıkları tabağa çıkarılarak, kılçıklarından temizlenir. 3 çorba kaşığı un, sotelenmiş sebzelere ilave edilerek, kavrulur. Üzerine bir tutam tuz atılır. Tüm bu malzemelerin üzerine, süzülmüş balık suyu boşaltılır. Kazınıp yıkanmış ve rendelenmiş havuçlar, kararmamaları için sonradan çorbaya ilave edilir. Defne yaprakları koyulur. ( çorba servis yapılırken, defne yaprakları mutlaka çıkarılmalıdır ) Kaynayınca, havuçlar ve ayıklanmış balık etleri ilave edilir. Ateş kısılarak, bir taşım kaynatılır ve kaynayınca ateşten alınır. Limon suyu sıkılır. Çorba, büyük porselen servis kasesine boşaltılır. Üzerine, kıyılmış dereotu ve tane karabiber ilave edilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   * BİLGİ :  - Ormanları Korumak -     Yetişkin bir kayın ağacı, terleme yolu ile atmosfere bir günde, yarım ton su vermektedir. Bir kayın ormanı için bu miktar, milyonlarca tona ulaşmaktadır. Orman keserken, bu kaybı unutmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder