20 Şubat 2012 Pazartesi

TIRHIT ÇORBASI - Etli, Hamurlu, Tahıllı Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  300 gr. kuzu eti, 1 su bardağı pilavlık bulgur, 1 su bardağı haşlanmış erişte, 1 tane büyük kuru soğan, 3 tane yeşil sivri biber, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı tereyağı, 8 su bardağı su, 1 tane defne yaprağı, 1 çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN; 1 çay kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı kuru nane  HAZIRLANIŞI :  Soğanın kabuğu soyulur. Yıkanır, kurulanır, küçük küpler halinde doğranır. Tencerede, tereyağı eritilir. İçine, doğranmış soğanlar ve defne yaprağı eklenerek, orta hararetli ateşte, pembeleşinceye kadar kavrulur. Minik doğranmış kuşbaşı etler de sudan geçirilerek, ilave edilir ve kavurmaya devam edilir. Yıkanıp, tohumları çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranmış yeşil sivri biberler ilave edilir. Biraz kavrulduktan sonra domates ve biber salçaları da ilave edilerek, 5 dakika kadar daha karıştırılarak kavrulur. Karabiber, tuz, 8 su bardağı sıcak su ilave edilerek, karıştırılır ve tencerenin kapağı yarı açık kapatılarak, etler iyice pişinceye kadar, kaynamaya bırakılır. Et pişince, içine bulgur ve erişte ilave edilerek, kaynatmaya devam edilir. Suyu azaldıkça, yeterli miktarda sıcak su ilave edilir. Bulgur ve erişteler pişmeye yakın ateş kısılıp, tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte de 5-10 dakika pişirildikten sonra tencere ateşten alınır. Kapağı açılmadan, kısa bir süre ( 5-10 dakika kadar ) dinlendirilir. Sonra büyük çorba servis tenceresine boşaltılır. Üzerine, kırmızı pul biber ve kuru nane serpiştirilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     * BULGUR: Bulgur çok değerli bir enerji kaynağıdır. Ayrıca, içinde bulunan bir asit çeşidi, beynimizin ve sinir hücrelerimizin düzenli çalışmasını sağlar. Bulguru, kolaylıkla sindirebilmemiz için, çok iyi çiğnememiz gerekmektedir.    * GÜZEL SÖZLER :  Her şey incelikten kırılır. İnsan, kabalıktan kırılır.  - Türk Atasözü -      * İlk hata saflığın, sonrakiler suçun mahsulüdür.  - O. Goldsmithe -    * Boş bir çuvalın dik durması zordur.  - B. Franklin -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder