2 Şubat 2012 Perşembe

EKMEKTEN KASE İÇİNDE, DOMATES ÇORBASI - Et Sulu, Sebzeli, Peynirli, Otlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  4 tane olgun domates, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 2 çorba kaşığı un, 1 kase kaşar peyniri rendesi, 6 su bardağı et suyu ( tavuk suyu veya balık suyu da olabilir ) bir tutam taze çekilmiş karabiber, 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber, 1 çay kaşığı tuz, 4 dal maydanoz, 6 tane trabzon ekmeği  HAZIRLANIŞI :  Domatesler yıkanır. Enlemesine 2 ' ye bölünür. Çekirdekleri çıkartılır ve rendelenir. Tencerede, yağ eritilir. Rendelenmiş domatesler, tuz, karabiber koyulur ve domatesler suyunu salıp, çekinceye kadar kavrulur. Ayrı bir kapta, un ve salça 1 su bardağı suda iyice karıştırılarak, ezilir. Tencereye, yavaşça akıtılarak, ilave edilirken, bir yandan da sürekli karıştırılır. 6 su bardağı et suyu ( tavuk suyu veya balık suyu da olabilir ) ilave edilir. Karıştırılarak kaynatılır. Çorba kıvam alınca, ateş kısılır ve bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Birer kişilik pişirilen, trabzon ekmeklerinin her birinin, üst kısımları kesilir ve içleri kaşık ile oyularak, delmeden çıkartılır. Ekmeklerin içine, ince bir tabaka halinde tereyağı sürülür ve 200  C derecedeki fırında 15 dakika kızartılır. Fırndan çıkartılarak, içlerine pişirilen domates çorbası paylaştırılır. Üzerine, ince kıyılmış maydanoz ve kaşar peyniri rendesi serpilerek, ekmeğin üzerinden kestiğimiz, ekmek parçası kapak olarak, yarı açık vaziyette, içi çorba ile dolu ekmekten kaselerin üzerine yerleştirilir ve servis yapılır. Afiyet olsun.    * Sağlıklı ve lezzetli çorbalar pişirebilmek için şu püf noktalarını göz önünde bulundurmalıyız. a) Çorbalarımızı önce orta hararetli sonra kısık ateşte pişirmeli ve piştiği tencerede, 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis yapmalıyız. b) Çorbalarımızda, et suyu, tavuk suyu, sebze suyu ve baharat bohçacıklarını mutlaka kullanmalıyız. c) Çorbalarımızı pişirirken, mutlaka şimşir ağacından yapılmış, delikli veya deliksiz, tahta kaşıklar kullanmalıyız. ç) Çorbalarımızda kullanacağımız meyva ve sebzeler, mevsimin meyva ve sebzeleri olmalıdır. Taze olmalarına ve çok temiz yıkanmalarına dikkat etmeliyiz. d) Çorbaları, çorbaya uygun malzemelerle süsleyerek ve yanında çorbaya  uygun kurutonlar, peynirler, peynirli veya baharatlı, salçalı minik ekmekler, kırıkkıraklar vb. küçük farklılıklarla servis yapmalıyız. e) Çorbalarımızı pişirirken mutlaka içme suyu kullanmalıyız. f) Ellerimizi iyice yıkamalı ve çorba yapımında kullanacağımız, araç ve gereçlerin, pişireceğimiz yerin, çok temiz olmasına dikkat etmeliyiz. g) Çorbalar, çukur çorba tabaklarında veya konsome kaselerinde, etrafına bulaştırmadan ve dökmeden servis edilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder