15 Şubat 2012 Çarşamba

BÖRÜLCELİ ( KARNI KARA - LOĞLAS ) İŞKEMBE ÇORBASI - Kuru Bakliyatlı, Sakatatlı, Kremalı Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 su bardağı haşlanmış börülce, 800 gr. işkembe, 1 çorba kaşığı un, 1 küçük kutu krema veya 1 çorba kaşığı süzme yoğurt ( 1 çay bardağı yoğurt ), 1 çay bardağı üzüm sirkesi, 1 baş sarımsak, yeterli miktarda su ve tuz  ÜZERİ İÇİN; 1 çorba kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı kırmızı pul biber   HAZIRLANIŞI :  Bir kaba soğuk su koyulur ve yarım çay bardağı sirke dökülür. Temizlenmiş işkembe, bu suyun içine yerleştirilir. Üzeri kapatılarak, buzdolabında 1 gece bekletilir. Ertesi gün iyice yıkanarak, düdüklü tencereye koyulur. Üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Düdüklünün buharı çıktıktan sonra kısık ateşte 2 saat pişirilir. Piştikten sonra düdüklü tencereden çıkartılıp, biraz soğuduktan sonra işkembe, küçük küpler şeklinde doğranır. Düdüklü tenceredeki su, başka bir tencereye boşaltılır. Doğranmış işkembe ile börülce de içine koyulur. Un, 1 çay bardağı soğuk suda, pürüzsüz bir hale gelinceye kadar çırpılır ve kaynayan çorbaya yavaşça ve karıştırılarak, eklenir. Çorba, kıvam aldıktan sonra bir taşım daha kaynatılıp, ateşten alınır. Biraz soğumaya başlayınca, krema veya yoğurt  ilave edilir ve bir taşım daha kaynatılır. Tuzu ayarlanır. Dövülmüş sarımsak, kalan yarım çay bardağı sirke ile karıştırılarak, çorbaya boşaltılır. Üzeri için; sos tavasında tereyağı ısıtılır. Kırmızı pul biber ilave edilip, yakılır. Çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir ve çorba sıcak servis yapılır. * Çorbanın kesilmemesi için; önce krema, sonra tuz ilave edilir.       ** GÜZEL SÖZLER :  * Baykuş, viraneyi gülistana değişmez.  - Türk Atasözü -    * Doğru olduğundan emin ol, sonra ilerle.  - D. Crockett -    * İnsanlar akıllarına koydukları kadar mutlu olurlar.  - H. Brown -   * İnsanın kimliği dilinin altında saklıdır.  - İran Atasözü -   * Çok kazanmak isteyen kaybeder.  - La Fontaine -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder