9 Şubat 2012 Perşembe

Antalya İli, Akseki İlçesi, DUTLUCA KÖYÜNÜN GELENEKSEL ÇORBALARI

 1- EKŞİ TARHANA :  Dutluca Köyünün yüksek kesimlerinde yetişen yabani erik ( taş eriği ) ile yapılan bir tarhana çeşididir.  Akseki dağlarında bulunan, bu yabani  erik ağaçlarının sayıları, günümüzde oldukça azalmıştır. Bu sebeple, bu yöreye özel '' Ekşi Tarhana '' yapımında da azalmalar görülmektedir. Hazırlanışı şöyledir; Yabani erikler, ağaçlardan toplanır. Yıkanır. Tencerede su kaynatılır. Toplanan yabani erikler ( taş eriği ) kaynayan suya atılır ve yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Soğumaya bırakılır. Ilınınca, büyük bir tencerenin üzerine kevgir koyulur. Tenceredeki erikler, kevgire boşaltılır. Tahta kaşık veya el ile ezilerek, kevgirden geçirilir. Erik püresi, kevgirin altındaki tencerede birikir. Kevgirin üzerinde kalan, erik kabukları ve çekirdekleri atılır. Erik püreli tencere, tekrar ateşe oturtulur. Kaynayınca, içine akşamdan yıkanıp, ıslatılmış buğday ( yarma ) suyu süzülerek, ilave edilir ve buğdaylar ( yarmalar ) yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Yıkanıp, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra ince doğranmış veya rendelenmiş domates ilave edilir. Tuz ve acı biber de koyularak, bir taşım daha kaynatılır ve ateşten alınır. Ilınınca, masa üzerine yayılmış temiz beze veya tepsiye, kaşık kaşık koyulup dizilerek, güneşte arkalı önlü birkaç gün iyice kurutulur. Sonra bez torbalarda, evin en serin yerine asılarak, kışa saklanır. Hazırlanan Ekşi Tarhana, kışın pişirilirken içine, kemikli koyun eti, börülce ( karnıkara ), sarımsak, salça, 1-2 çorba kaşığı tahin, nohut, kuru fasulye, yağ v.b. malzemeler  ilave edilerek pişirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   Dutluca Köyü ' nün diğer geleneksel çorbaları şunlardır : Yoğurt Çorbası, Kesme Çorba, Ekşili Çorba, Paça Çorbası, Gendime ( döğme ) Çorbası, Yörük Çorbası, Uğmaç Çorbası, Çeşitli otlarla yapılan çorbalar, Kızılcık Tarhanası.    KIZILCIK TARHANASI : Olgun kızılcıklar yıkanır. Suyu süzdürülür. Yoğurmaya müsait bir kaba boşaltılır. Üzerine, azar azar un elenerek yoğrulur. Elekten geçirilir. Kurutulur ve bez torbalar içinde, evin en serin yerine asılarak, kışa saklanır. Kışın, sarımsak, salça ve karabiber, tuz, yağ  ilave edilerek, kızılcık tarhana çorbası pişirilir ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    ** GÜZEL SÖZLER :  Öğretmenler! Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve terbiyecileri, yeni kuşağı sizler yetiştireceksiniz. Yeni kuşak sizin eseriniz olacaktır.  - M. Kemal ATATÜRK -    * Öğretmenlik Tanrı sanatıdır. Bana bir harf öğretenin, kölesi olurum.  - Hz. Ali -   * Dünyada her şeye değer biçilir ama öğretmenin eserine değer biçilmez. Çünkü, onun eseri hem her şeydir ve hem de hiçbir şeydir.  - Socrates -   * Bildiğin her şeyi başkasına da öğret.  - Hz. Muhammed -   * Okul, hayata hazırlanış değil, hayatın kendisidir.  - F. Chatelaın -   * Okullar, demokrasinin kalesidir.  - Horace Mann -   * Gerçek arkadaşlık, sağlık gibidir; değeri, o yok olduktan sonra anlaşılır. - Coltı -   * Ana ve babamızı kader, arkadaşlarımızı kendimiz seçeriz.  - Jacques Delılle -   * Öğretmenler! Cumhuriyet sizden düşünceleri özgür, vicdanı özgür, kültürü özgür kuşaklar ister.  - M. Kemal ATATÜRK -

3 yorum:

  1. Bu çorbayı Antalya ili Akseki ilçesi Ormana köyünden Ruşen Teyze'm harika yapardı. Inanılmaz lezzetli bir çorba tarifini bulamıyordum. Paylaştığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil