2 Şubat 2012 Perşembe

SAĞLIKLI VE LEZZETLİ ÇORBALAR PİŞİREBİLMEK İÇİN, ŞU PÜF NOKTALARINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALIYIZ - Görgü kurallarına uygun olarak, çorba nasıl servis edilmeli ve içilmelidir ? -

 1- Pişireceğimiz çorbanın seçimini yaparken, menüyü  göz önünde bulundurmalı ve  menüye uygun çorba seçimi yapmalıyız.  2- Çorba yapımında kullanacağımız meyva ve sebzeler, mevsimin meyva ve sebzeleri olmalıdır.  3- Taze sebze ve meyvalar seçilmeli, dikkatlice ayıklanmalı, iyice yıkanarak, temizlenmelidirler.  4- Sebzeler kullanılmadan önce çok iyi yıkanmanın yanı sıra, sirkeli suda yarım saat bekletildikten ve suları iyice süzüldükten sonra kullanılmalıdır.  5- Ispanak gibi sebzeleri ayıklarken mümkünse, metal bıçak kullanılmamalı, mika veya tahta bıçaklar tercih edilmelidir. ( vitaminlerinin, metal bıçak ile kaybolmaması için ) El ile koparılarak da ayıklanabilirler.  6- Çorba pişirmeye başlamadan önce, ellerimizi iyice yıkamalı, önlüğümüzü giymeli, saçlarımızı bere veya eşarp ile örterek, saç dökülmelerine karşı önlem almalıyız.  7- Çorbayı pişireceğimiz yerin, çorba yapımında kullanacağımız araç ve gereçlerin, temiz olmasına dikkat etmeliyiz.  8- Çorbaları pişirirken, mutlaka temiz içme suyu kullanmalıyız.  9- Çorbalar önce, orta hararetli ateşte sonra, kısık ateşte pişirilmeli ve piştiği tencerede 5 dakika kadar dinlendirildikten sonra servis yapılmalıdır.  10- Çorbalarımızı  pişirirken, et suyu, tavuk suyu, sebze suyu, balık çorbalarında balık suyu ve  baharat bohçalarını mutlaka kullanmalıyız. Sade suya çorba, hem lezzetli olmaz, hem de besleyici değeri azdır.  11- Çorbalarımızı pişirirken mutlaka, şimşir ağacından yapılmış, delikli veya deliksiz, tahta kaşıklar kullanmalıyız. ( böylelikle, çorbayı pişme esnasında karıştırırken, içindeki malzemelerin parçalanmalarını ve ezilmelerini önlemiş oluruz )  12- Pişirdiğimiz çorbaları, çorbaya uygun malzemelerle süsleyerek, ( yenilebilecek malzemeler olmalıdır ) ve yanında çorbaya uygun kurutonlar, peynirler, peynirli, baharatlı, salçalı kızarmış minik ekmekler, kırıkkıraklar, pesimetler vb. küçük farklılıklar yaratarak servis yapmalıyız.  13- Çorbalar, çukur çorba tabaklarında veya konsome kaselerinde, etraflarına bulaştırmadan ve taşıma esnasında dökmeden  servis yapılmalıdırlar.  14- Genellikle; sıcak ve ılık çorbalar, kış ve sonbahar mevsimlerinde, soğuk çorbalar ise, yaz mevsiminde hazırlanarak, servis yapılırlar.  15- Masa düzeninde, çorba kaşıklarının yeri, çorba tabak veya kaselerinin sağ yanıdır. Çorba içildikten sonra çorba kaşığı, çorba tabağının veya kasesinin altındaki tabağa, sağ yana bırakılır.  16- Çorba, sessizce içilmeli, çorba kaşığının tamamı ağıza sokulmamalı, kaşığın bize bakan, yan kısmı ile çorbanın sulu bölümü içilmeli, kaşıktaki çorba taneleri ise, kaşığın ucu ile ağıza alınarak, sessizce yenmelidir. Çorbanın tabaktaki son kısmı ise, tabak hafifçe karşı tarafa eğilmek suğreti ile kaşığa alınıp içilmelidir. Her seferinde, kaşık içine alınan çorba, ağıza götürülmeden önce kaşığın alt kısmı, tabağın kenarına sıyrılır. Böylece, kaşığın altından, çorbanın damlamasını önlenmiş oluruz.    * Sağlıklı ve lezzetli çorbalar pişirmek, görgü kurallarına uygun olarak servis yapmak ve içmek dileği ile...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder