28 Şubat 2012 Salı

EZME KURU FASULYE ÇORBASI - Et Sulu, Sebzeli, Ezme, Kuru Bakliyatlı Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  3 su bardağı haşlanmış kuru fasulye, 6 su bardağı et suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 tane yeşil sivri biber, 3 tane domates, 1 tane kuru soğan, yarım çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz   SOSU İÇİN ; 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber  HAZIRLANIŞI :  Fasulyeler, akşamdan yıkanıp, ıslatılarak, ertesi gün haşlanır. Yeşil sivri biberler yıkanır, tohumları temizlenir ve ince ince kıyılır. Domatesler yıkanır, çekirdekleri temizlenir ve rendelenir. Haşlanmış kuru fasulyeler, bir kaba koyulur. Üzerine, 4 su bardağı et suyu dökülür ve blenderden geçirilerek, püre haline getirilir. Tavaya zeytinyağı koyularak, ısıtılır. İçine, kıyılmış yeşil sivri biberler, kabukları soyulup, yıkandıktan sonra ince ince çentilmiş kuru soğan koyularak, orta hararetli ateşte karıştırılarak, pembeleşinceye kadar kavrulur. Domatesler, fasulyeler, kalan et suyu, karabiber ve tuz da ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. Çorba pişince, ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılır. SOSU İÇİN;  Bir tavada, tereyağı, kuru nane, kırmızı pul biber kavrularak, çorbanın üzerine dökülür. Çorba, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   ** PÜF NOKTASI :  Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek için, tuzu ve salçayı, fasulyeler yarı yarıya piştikten sonra ilave etmeliyiz.   * Sarımsağın lezzetinin ve kokusunun kaybolmasını istemiyorsak, tahta havanda döverek kullanmaya özen göstermeliyiz. Çünkü, robotta öğütülen sarımsağın, lezzeti ve kokusu kaybolur.   * Mısırları haşlarken, haşlama suyuna, 1 tane kesme şeker atarsak, mısırlar daha lezzetli olur.   * Maydanozdan daha fazla yararlanmak istiyorsak, saplarını da kullanmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder