11 Şubat 2013 Pazartesi

BEYRAN ÇORBASI ( ACILI BEYRAN ÇORBASI ) - Gaziantep - ( 5 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 kg. kemikli gerdan eti veya incik, 300 gr. pirinç, 100 gr. iç yağı, 10 diş sarımsak, 1-2 tane limon, 100 gr. yaprak biber (  acı kırmızı pul biber ), 50 gr. karabiber, 100 gr. tuz   HAZIRLANIŞI :  Gerdan eti, yıkanır ve su ile birlikte, tencereye koyulur. Yüksek ateşte, etler kemiklerinden ayrılıncaya kadar kaynatılır ( yaklaşık 10-12 saat ). Kaynarken, tencerenin üzerine çıkan etin köpükleri kevgir ile toplanarak, atılır. Ayrı bir tencerede, iç yağı kaynatılır. Kaynayan kemikli gerdan eti suyu ile bol su ile yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinçler haşlanır. Pirinçlerin haşlanırken birbirine yapışmaması için, biraz tereyağı ilave edilir. Pirinçler haşlandıktan 15 dakika sonra 5 porsiyon olarak, içine biraz iç yağı koyulmuş bakır tabaklara  paylaştırılır. Üzerine, haşlanıp didiklenmiş 200 gr. gerdan eti koyulur. Et suyu dökülür. Sarımsak, yaprak biber ( acı kırmızı pul biber ), karabiber ve tuz ilave edilir. Limon sıkılır. Kaynayıncaya kadar ısıtılır. Ateşten alınır ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.       * BİLGİ ;  Beyran Çorbası, hazırlanması yaklaşık 10-12 saat süren, zahmetli bir çorbadır. Acı olarak hazırlanan bir çorbadır. Gaziantep ' te sabah erkenden, etli ve pirinçli bir çorba olan  '' Beyran Çorbası '' nı içmek, Gaziantep esnafı için geleneksel bir alışkanlık olmuştur. Evlerde de genellikle sabahları içilen, çok lezzetli bir çorbadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder