16 Şubat 2013 Cumartesi

SEVGİ ' NİN ÇORBA GARNİTÜRLERİ - BOŞNAK USULÜ GÖKPİDE - LUÇKA - - AYDIN - SÖKE -

   * Gökpide, Aydın- Söke ' de Boşnak muhaciri yurttaşların, günümüzde de evlerinde yaptıkları, mısır unu ile yapılan, bir çeşit zeytinyağlı tepsi ekmeğidir.  BOŞNAK USULÜ GÖKPİDE :  MALZEMELER : 2 tane yumurta, 1 bardak yoğurt, 1 çorba kaşığı yemek sodası ( karbonat ), Kıyılmış dalgan ( ısırgan otu ), yeterli miktarda mısır unu, 1 çorba kaşığı tuz, yeterli miktarda su  ÜZERİ İÇİN ; 1 tane yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, 2 çorba kaşığı tereyağı    HAZIRLANIŞI :  Yoğurma kabına, mısır unu boşaltılır. Ortası havuz şeklinde açılır ve buraya tüm malzemeler koyulur. Yavaş yavaş su ilave edilerek, cıvık kıvamda bir hamur elde edilir. Yağlanmış tepsiye, 2 parmak kalınlığında yayılır. ÜZERİNE ;  Çırpılmış yumurta ve yoğurt karışımı sürülür. Karafırında pişirilir. ( evdeki fırınlarda da pişirilebilir ) Piştikten sonra üzerine, eritilmiş tereyağı dökülür. Kesilerek, hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, servis yapılır. Genellikle; yoğurtlu veya sütlü çorbalarla birlikte servis edilmesi uygundur. Afiyet olsun.    * BİLGİ ;  Gökpide de kullanılan mısır unu yerine, buğday unu da kullanılabilir. Buğday unu ile yapılanına LUÇKA denir. Isırgan otu yerine, ıspanak veya dereotu da kullanılabilir. Gökpide veya luçka, çorba eşliğinde tükedilmediğinde, üzerine; sarımsaklı yoğurt dökülerek yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder