10 Şubat 2013 Pazar

SÜZME MERCİMEK ÇORBASI - GAZİANTEP USULÜ - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 çorba kaşığı  un, 1 su bardağı  kırmızı mercimek, 1 tane patates, 2 parça  ilikli kemik, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane limon, 6 su bardağı su, 1 çay kaşığı kimyon, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, taze sıkılmış limon suyu   HAZIRLANIŞI :  Kırmızı mercimekler ile  ilikli kemikler, bol su ile iyice yıkanır ve  çorba tenceresine koyulur. Kuru soğan ve patatesin kabukları soyulur. Bütün halinde, çorba tenceresine ilave edilir. Çorbanın suyu ve yeterli miktarda tuz da koyularak çorba tenceresi, orta hararetli ateşe oturtulur. Kaynamaya bırakılır. Kaynarken üzerinde biriken köpükler kevgir ile alınıp atılır. Kaynarken, ara sıra karıştırma teli ile çırpılır. Karışım, 30 dakika kadar pişirildikten sonra ateşten alınır. Tel süzgeçten veya blenderden geçirilir. Tekrar ateşe koyularak, bir taşım kaynatılır. Bir tavanın içinde, zeytinyağı ile un, pembeleşinceye kadar kavrulur. Çorba tenceresindeki çorbaya ilave edilir. Çorba kıvam alıncaya kadar kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Kimyon ve limon suyu  ilave edilir. Sos tavasında tereyağı köpürtülüp, kırmızı pul biber ilave edilerek, ateşten alınır ve çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Taze sıkılmış limon suyu eşliğinde, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.    * İsteğe bağlı olarak, kuru soğan ve patates ile birlikte, 1 tane havuç da ilave edilebilir.  * Çorbanın üzerine, ince kıyılmış maydanoz da serpiştirilebilir.   * BİLGİ ;  Gaziantep ' in  Meşhur  Çorbaları :  1- Süzme Mercimek Çorbası  2- Maş Fasulyesi Çorbası  3- Et Paçası Çorbası  4- Alaca Çorba  5- Ezo Gelin Çorbası  6- Börek Çorbası  7- Lebeniye Çorbası  8- Beyran Çorbası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder