9 Şubat 2013 Cumartesi

MEYANELİ PIRASA ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  6 tane pırasa sapı, 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı, 6 su bardağı su, 3 çorba kaşığı krema, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  2 sap pırasa, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, kırmızı toz biber   HAZIRLANIŞI :  Pırasaların üst kabukları, soyularak çıkartılır. Yıkanıp kurulandıktan sonra 2 parmak genişliğinde doğranır. Tencereye koyulur ve üzerini 1 parmak geçecek kadar su ilave edilir. Orta hararetli ateşte, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yumuşayınca, ateşten alınır ve el blenderinden geçirilerek, tekrar orta harareti ateşe koyulur. 6 su bardağı ılık su ilave edilir ve kaynatılır. Kaynamaya başlayınca, bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Krema ve tuz ilave edilerek, karıştırılır.  ÜZERİ İÇİN ;  2 tane pırasa sapının üst kabuğu soyularak, çıkarılır. Yıkanır ve kurulandıktan sonra ince ince doğranır. Tavada zeytinyağı ısıtılır. İnce kıyılmış pırasalar ilave edilir ve orta hararetli ateşte karıştırılarak, sotelenir. Hazırlanan çorba, büyük çorba kabına boşaltılır. ÜZERİNE ;  Sotalenmiş pırasa ve kırmızı toz biber serpilerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.        * BİLGİ :  MEYANE ;  Tencere veya tavada, un ile yağın pembeleşinceye kadar karıştırılarak, kavrulmasıdır. Uluslararası mutfaklarda buna, ROUX denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder