19 Şubat 2013 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KURU BÖRÜLCELİ KUZU BEYNİ ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  2 tane  kuzu beyni, 1 su bardağı haşlanmış kuru börülce ( karnıkara ), 5 su bardağı içme suyu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı buğday unu, 1 tane limon, 1 çorba kaşığı sirke, 2 diş sarımsak, 2-3 dal dereotu, 5-6 dal maydanoz, 1-2 tutam taze çekilmiş her renkten karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; İnce dilimlenmiş simit parçaları, limon dilimi, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber    HAZIRLANIŞI :  Beyinler, soğuk çeşme suyunda yıkanır. 1 çorba kaşığı sirke ilave edilmiş buzlu suya koyulur. Burada en az 1 saat bekletilir. Çıkarılır ve tekrar soğuk su ile yıkanır. Beyinlerin zarı el ile dikkatlice soyularak, çıkarılır. Kan damarlarının tümü ayıklanır ve yıkanır. 5 su bardağı içme suyu, 3-4 damla limon suyu, 2-3 dal ince kıyılmış maydanoz, defne yaprağı, kabuğu soyulmuş sarımsaklar, 1 çorba kaşığı sirke, karabiber ve tuz ile önce orta hararetli ateşte, daha sonra ateş kısılarak, kısık ateşte yaklaşık 20 dakika, tencerenin kapağı açık olarak pişirilir. Pişerken, yüzeyinde biriken köpükler ( kefler ) kevgir ile toplanarak atılır. Pişince, beyinler ateşten alınarak, tabağa çıkartılır ve en az yarım saat soğuması için bekletilir. Haşlandığı su, kullanılmak üzere bekletilir. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Un ilave edilir. Şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, un pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulunca, beyinlerin pişirildiği su, 5 su bardağı suya tamamlanarak, çorba tenceresine boşaltılır. Karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, haşlanmış kuru börülceler ( karnıkaralar ) ilave edilir ve  karıştırılıp  bir taşım kaynatılarak, ateşten alınır.  Çorbanın tuzu kontrol edilir. Tuzu az ise tuz ilavesi yapılır. Defne yaprağı çıkartılır. Büyük porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. Üzerine; toz kırmızı biber serpilir. Limon dilimleri, ince kıyılmış maydanoz ve dereotu ile süslenebilir. Pişirilen  beyinler, lokmalık parçalara kesilir ve servislik kabağa alınır. Simitler, ince ince kesilerek, parçalara ayrılır ve servislik tabağa alınır. Hazırlanan çorba; ince dilimlenmiş simit parçaları, taze sıkılmış limon suyu, haşlanıp lokmalık doğranmış beyin parçaları eşliğinde, sofraya götürülür. Sofradaki kişiler, servis tabağındaki lokmalık doğranmış beyin parçalarından bir miktar alarak, çorba tabaklarına koyarlar. Üzerine, 1-1,5 çepçe sıcak çorba ilave edilir. İsteyenler; tabaklarındaki çorbaya, taze sıkılmış limon suyu ve simit parçaları ilave ederler.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder