9 Şubat 2013 Cumartesi

TERBİYELİ & EKŞİLİ PIRASA ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane büyük kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 3 tane pırasa sapı, 2 tane havuç, 2 tane patates, 1 tane kereviz, 6 su bardağı ılık su, 1 tane limonun suyu, yeterli miktarda tuz   TERBİYESİ İÇİN ;  1 tane yumurta sarısı, 1 su bardağı yoğurt, 1 çorba kaşığı buğday unu   SOSU İÇİN ;  1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı ev yapımı salça   HAZIRLANIŞI :  Pırasaların üst kabuğu soyularak, çıkartılır ve iyice yıkanır. Kurulandıktan sonra yemeklik olarak doğranır. Kuru soğanın ve sarımsağın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra yemeklik doğranır. Derince bir tencerede, pırasa, kuru soğan ve sarımsaklar 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile birlikte, orta hararetli ateşte 1-2 dakika kadar sotelenir. Havucun üzeri kazınır, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranarak, tencereye eklenir. Patates ve kerevizin de kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranarak, tencereye ilave edilir ve hep birlikte 2-3 dakika sotelenir. Ilık su ilave edilir. Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra orta hararetli ateşte, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sebzelerin yumuşamasına yakın, ateş iyice kısılır. Ayrı ve bir derince kapta, yoğurt, un ve yumurta sarısı çırpılır. Çorba suyundan 2-3 çorba kaşığı alınarak, hazırlanan terbiye ılındırılır. Karıştırılarak, hazırlanan çorbaya yavaş yavaş ilave edilirken çorba, sürekli olarak karıştırılır. Limon suyu da ilave edilerek, kısık ateşte 3-4 dakika kaynatılarak, ateşten alınır. Küçük sos tavasında, kısık ateşte tereyağı eritilir. Ev yapımı salça ve kırmızı pul biber ilave edilerek, karıştırılır. Ateşten alınır ve tabaklara sıcak servis yapılmış çorbaların üzerinde gezdirilerek, ilave edilir.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder