11 Şubat 2013 Pazartesi

GAZİANTEP USULÜ, EZO GELİN ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 2 çay bardağı kırmızı mercimek, 8 su bardağı su, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı salça, 2-3 diş sarımsak, kırmızı pul biber, tercihen diğer baharatlar, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  Kırmızı mercimekler, bol su ile birkaç defa yıkanır ve suyu süzülür. Tencereye, yıkanmış kırmızı mercimekler, su, tuz ve kabukları soyulup yıkanmış kuru soğan ( bütün olarak ) koyulur. Orta hararetli ateşte, kırmızı mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ateşten alınır. El blenderinden veya tel süzgeçten geçirilir. Başka bir tencerede, zeytinyağa un ilave edilerek, hafifçe kavrulur. Salça ilave edilir. Ateşten alınır. İstenilen diğer baharatlar da ilave edilir. Hazırlanan çorbaya yavaş yavaş ilave edilerek, karıştırılır. Çorba, orta hararetli ateşte, bir taşım kaynatılır. Kıvamı koyu olursa, sıcak su ilavesiyle kıvamı ayarlanır. Kaynayınca, dövülmüş sarımsaklar ilave edilir. 10 dakika daha kaynatılarak, ateşten alınır. Taze sıkılmış limon suyu eşliğinde, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.     * Bu çorba, Gaziantep ' te yaşayan, Ezo Gelin ' den adını almış bir çorbadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder