11 Şubat 2013 Pazartesi

LEBENİYE ÇORBASI - Gaziantep - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  Yarım kg. kuşbaşı but eti, 1 su bardağı kuru nohut, yarım su bardağı pirinç, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı zeytinyağı, yarım kg. yoğurt, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı kuru nane   HAZIRLANIŞI :  Kuru nohut, bol su ile iyice yıkanır ve akşamdan, üzerini  3-4 parmak geçecek kadar, su ile ıslatılır ( gazının çıkması için, üzeri kapanmaz ). Ertesi gün, ıslatma suyu süzülür. Bol su ile yıkanarak, çorba tenceresine koyulur. Yıkanmış kuşbaşı et de ilave edilir. 4 su bardağı su ilave edilerek, haşlanır. Haşlanırken, üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, atılır. Yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinç eklenir ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ayrı bir kapta, yoğurt çırpılır. Zeytinyağı ilave edilip karıştırılır. Ayrı bir tencereye boşaltılarak, kısık ateşte tahta kaşık ile karıştırılarak, pişirilir. Ateşten alınarak, hazırlanan çorbaya yavaş yavaş ilave edilir. Bu esnada, çorba, sürekli olarak karıştırılır. ÜZERİ İÇİN ;  Sos tavasında, tereyağı köpürtülür. Kuru nane ilave edilip karıştırılır. Ateşten alınır ve hazırlanan çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Sofraya götürülen çorba, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.       * Gaziantep ' in meşhur çorbalarındandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder