11 Şubat 2013 Pazartesi

GAZİANTEP USULÜ BÖREK ÇORBASI ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 500 gr. kemiksiz kuzu but eti, 250 gr. az yağlı kıyma, 2 su bardağı un, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, yeterli miktarda tuz   TERBİYESİ İÇİN ;  1 kg. yoğurt, 2 tane yumurta   SOSU İÇİN ;  1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı kuru nane   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulanır ve ince ince kıyılır. Tencerede, 1 çorba kaşığı tereyağı eritilerek, kıyma kavrulur. Karabiber, kırmızı toz biber ve yeterli miktarda tuz ilave edilir. 1-2 dakika kavrulur. Tencere, ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Kuzu eti, kuşbaşı doğranır ve zeytinyağı ile kavrulur. Biraz tuz serpilir. Haşlanmış nohut eklenir. Üzerini bir parmak geçecek miktarda, sıcak su ilave edilir ve pişirilir. Un, hamur yoğurma kabına alınır. Ortası havuz gibi açılır. 1 yumurta, yeterli miktarda tuz ile azar azar ılık su ilave edilerek, yoğrulur ve yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur, 2 eşit parçaya ayrılır. Oklava yardımı ile, çok ince olmayacak şekilde açılır. Kıymalı malzemenin yarısı, üzerine serpilir ve yayılır. Yufka oklavaya sarılır ve oklava çıkartılır. Hamurun, diğer yarısı da aynı şekilde hazırlanır. Rulo yapılan yufka, 2 cm. ' lik parçalar halinde, bıçak ile kesilir. Her bir parça, üçgen şeklinde katlanıp, kenarları el ile bastırılarak, kapatılır. Bu şekilde hazırlanan mantılar, nohutlu karışıma ilave edilerek, pişirilir. Bir kapta, yoğurt ile yumurta çırpılarak, çorba terbiyesi hazırlanır. Terbiyeye, çorba suyundan, 1-2 kaşık  ilave edilip, karıştırılarak ılındırılır ve yavaşça, karıştırılan  çorbaya ilave edilir. ÜZERİ İÇİN ; Sos tavasında, hafif ateşte, 1 çorba kaşığı tereyağı köpürtülür. 1 çorba kaşığı kuru nane ilave edilip karıştırılır ve hazırlanan çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir.  Afiyet olsun.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder