25 Şubat 2013 Pazartesi

TOYGA ( TOĞBA ) ÇORBASI - KARAMAN YÖRESİ - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  200 gr. ince kıyılmış kuzu eti, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı iri ( pilâvlık ) bulgur, 1 tane yumurta, 2 çorba kaşığı buğday unu, 2 su bardağı süzme yoğurt, 8 su bardağı su, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; 2-3 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 1 çay kaşığı kuru nane   HAZIRLANIŞI :  Nohut bol su ile iyice yıkanır ve akşamdan, soğuk su ile ıslatılarak, üzeri açık olarak ( gazının çıkması için ) bekletilir. Ertesi gün, suyu süzülüp, tekrar bol su ile yıkanır. Bulgur da bol su ile yıkanarak, suyu süzdürülür. Çorba tenceresinde, yumurta, un ve yoğurt, çırpılarak karıştırılır. İçine; yıkanmış ve suyu süzdürülmüş et, nohut ve bulgur ilave edilir. Üzerine, 8 su bardağı su boşaltılır. Orta hararetli ateşte sürekli olarak, şimşir kaşık ile karıştırılarak, bir taşım kaynatılır. Kaynayınca, ateş kısılır. Malzemeler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 45 dakika pişirilir. Tuz ilavesi ile tuzu ayarlanır. Ateşten alınır. Sofraya götürüleceği zaman; ÜZERİNE ;  Sos tavasında, tereyağı eritilir. Kırmızı biber ve kuru nane ilave edilerek, kısık ateşte yakmadan köpürtülür ve hazırlanan çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder