25 Şubat 2013 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KÖFTELİ & NOHUTLU ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 300 gr. yağsız dana kıyması, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 çay bardağı arpa şehriye, yarım çorba kaşığı domates salçası, yarım çorba kaşığı biber salçası, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı ılık içme suyu, 2 çorba kaşığı buğday unu, 1 tane defne yaprağı, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  4-5 dal ince kıyılmış maydanoz veya 1 tatlı kaşığı kuru nane    HAZIRLANIŞI :  Yoğurma kabına, kıyma, karabiber ve tuz koyularak, iyice yoğrulur. Nohut büyüklüğünde parçalara ayrılarak, avuç içinde yuvarlanıp, küçük köfteler hazırlanır. Un serpilmiş tepsiye dizilir. Tepsi sallanarak, unun köftelere bulanması sağlanır. Diğer tarafta, kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Çorba tenceresinde, orta hararetli ateşte, zeytinyağı ısıtılır. Çentilen kuru soğanlar ve bir miktar tuz ve defne yaprağı  ilave edilir. Şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, soğanlar sararmaya başlayıncaya kadar kavrulur. Domates ve biber salçaları ilave edilir. 1-2 dakika daha birlikte kavrulur. Ilık içme suyu boşaltılır. Karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, haşlanmış nohutlar, hazırlanan köftecikler ve arpa şehriye sırası ile tencereye ilave edilir. Çok hafifçe karıştırılır. Tencerenin kapağı yarım olarak kapatılır. Köfteler önce dibe çöker. Pişince, yukarıya doğru çıkar. Köfteler pişince ve arpa şehriyeler de uzayıp pişince, çorba ateşten alınır. Kapağı kapatılır. 5 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada; ÜZERİ İÇİN ;  Maydanoz dalları  iyice yıkanır. Yapraklar dallarından kopartılır ve çok ince olarak doğranır. Dinlenen çorbanın tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılıp, karıştırılır. Defne yaprağı, çorbanın içinden çıkarılır. Hazırlanan çorba, büyük porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. ÜZERİNE ;  Kıyılan maydanozlar veya kuru nane serpiştirilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder