15 Şubat 2013 Cuma

MOLOHİYA ( MULUHİYA ) ÇORBASI - KIBRIS MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  500 gr. küçük parçalar halinde doğranmış kemiksiz koyun eti, 2 tane kuru soğan, 2 çorba kaşığı  salça, 1 demet  taze molohiya ( muluhiya ), 2 tane  limon, 7 su bardağı su, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterli miktarda  tuz    HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanların kabukları  soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Çorba tenceresinde zeytinyağı ısıtılır. Doğranan kuru soğanlar ve yıkanıp kurulanmış, küçük parçalar halinde doğranmış kemiksiz koyun etleri, soğanlar sararıncaya kadar, çorba tenceresinde karıştırılarak kızartılır. Salça eklenir. Üzerine, yeterli miktarda çorba suyu boşaltılır. Kaynamaya bırakılır. Molohiyalar bol su ile yıkanıp, suyu süzdürülür ve ince ince doğranarak tenceredeki karışıma eklenir. Taze sıkılmış limon suyu koyulur. Orta kararda pişirilir. Çünkü; az pişirilirse, molohiyalar çiğ kalır. Çok pişirilirse; molohiyaların tadı bozulur. Pişince, ateşten alınır. Büyük çorbalığa boşaltılarak, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.     * BİLGİ ;  Molohiya, ıspanağa benzer. Ancak rengi ıspanaktan daha koyu yeşildir. Kokusu, ıspanaktan daha değişiktir. Tadı, ıspanağa göre daha acımtıraktır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişen bir bitkidir. Özellikle Kıbrıs ' ta bol miktarda yetişir. Muluhiya, Kıbrıslıların söylediği şekliyle molohiya, Suriye ' de, Mısır ' da, Kıbrıs ' da ve Ortadoğu Mutfaklarında, hem tazesi hem de kurutulmuş olanı kullanılmaktadır. Etli, kıymalı ve etsiz olarak yemeği de pişirilmektedir. Antik çağlardan günümüze kadar ulaşan, çok eski bir yemek çeşididir. Mısır ve Suriye de, krallara ait ve Mısır firavunlarının çorbası olarak bilinir. Mısır kökenli bir bitkidir. Önceleri, Mısır ' ın milli çorbası, daha sonra da yemeği olmuştur. Arap Mutfağı ' nda  bu bitki kurutulmayıp, yeşil yaprakları püre haline getirilerek, çorba olarak tüketilir. Et yerine, et köfteleri kullanılır. Suriye ve Tunus ' da da aynı şekilde pişirilir. Kıbrıs Mutfağı ' nda daha farklı olarak, zeytinyağlı ve etli olarak pişirilmektedir. Mısır ' da ve Halep ' te önceleri, sade olarak tüketilmesine karşılık, daha sonraları yanında, sade pirinç pilavı ile tüketilmeye başlanmıştır.   * KIBRIS MANİSİ ;  Çanağa koydum noru, Lefke ' de çalar boru, Gadınnar rahat yaşar, Adamlar çeker zoru.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder