25 Eylül 2011 Pazar

BALIKLI, SAFRANLI, HODAN ÇORBASI - Deniz Ürünlü, Sebzeli, Otlu Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  250 gr. hadan ( galdirik, ıspıt ), 500 gr. çorbalık balık ( kırlangıç, lipsos, iskorpit v.b. ), 1 tatlı kaşığı safran, 1 çay bardağı haşlanmış bezelye, 2 yaprak pazı, 1 tatlı kaşığı tuz  BALIK HAŞLAMA MALZEMELERİ :  2 tane defne yaprağı, 5 - 6 tane, tane karabiber, yarım limon, 1 tane kereviz sapı, yarım demet maydanoz sapı, 1 baş soğan ( ikiye bölünmüş )  ÜZERİ İÇİN MALZEMELER :  2 yemek kaşığı tereyağı, 1 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı kekik  HAZIRLANIŞI :  Hodanların, kararmış veya pörsümüş yaprakları veya sapları ayrılır. Kök kısımlarındaki siyah bölümleri, incecik kazınarak, ayıklanır. Bol suda yarım saat bekletilir. Üzerine yapışmış olan toz toprak, çözüldükten sonra iyice yıkanır ve kabaca doğranır. Tencereye 5 - 6 su bardağı su koyulur. Orta hararetli ateşte kaynatılır. Haşlayan suya, tarifte verilmiş olan, balık haşlama malzemeleri ilave edilip, yaklaşık yarım saat kaynatılır. Kaynayan suya, ayıklanmış balıklar koyulur. Kılçıklarından kolayca ayrılana kadar, yaklaşık 5 - 10 dakika kadar haşlanır. Balıklar, dağıtılmadan, kaynar sudan, kevgir ile çıkartılır. Tenceredeki balık haşlama suyu süzülür. Posaları atılır. Balıklar ılınınca, kılçıkları ve derileri ayıklanır. Lop etleri bir kap içerisine koyulur. 5 bardak, balık haşlama suyu, tencereye koyularak kaynatılır. Hodanlar, tavada harlıca ateşte karıştırılarak öldürülür ve kaynayan balık suyuna ilave edilir. Safran, tuz, bazelye eklenerek karıştırılır. Birkaç taşım kaynatıldıktan sonra ateş kısılır. Hodanlar, yumuşayıp hafif diri kalacak şekilde haşlanınca, tencereye kıyılmış pazı ilave edilir. Ateş tekrar yükseltilir. Birkaç taşım kaynatıldıktan sonra, balık lop etleri ilave edilerek, tencere ateşten alınır. Küçük bir tavada tereyağı eritilir. Ezilmiş sarımsak, pul biber ve kekik koyularak karıştırılır. Kızgın tereyağlı sos, çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave dilir . Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder