25 Eylül 2011 Pazar

FİLİZ AŞI - Antalya - - Etli, Sebzeli, Tahıllı, Asma Yapraklı ve Asma Filizli Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  * Yabani ve yabani olmayan asmanın yeni sürgünlerine, filiz denir. Antalya, Toros yerleşim birimlerinde, bu sürgünlerden yapılan '' FİLİZ AŞI '' , benim için çok özel,  çorbamsı bir yemektir. ( Allah Rahmet Eylesin ) Babam, Antalya - Akseki ' li dir. ( Allah Rahmet Eylesin ) Babaannem bu yemeği çok güzel pişirirdi. Evimizde bu, çorbamsı yemek piştiği zaman  ( FİLİZ AŞI ) babam, bayram yaparcasına memnun olurdu. Bu mutlu heyecan da, dalga dalga eve, bize yayılırdı. Şimdi, bu harika çorbamsı ot yemeğini ben de pişiriyorum. ( her ne kadar çocukluğumun tadını bulamasam da ) Bu tarifi mutlaka uygulayın, memnun kalacaksınız.  MALZEMELER :  ( 4 kişilik )   500 gr. asma filizi ve körpe yaprakları, 2 baş soğan, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 3 tane domates veya 1 yemek kaşığı ev salçası, 1 su bardağı kavurma eti veya 2 su bardağı kavrulmuş kuşbaşı et, ( 500 gr. kemikli et de kullanılabilir ), 1 su bardağı bulgur, 2 yemek kaşığı çifte kavrulmuş  tahin, 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı pul biber, yeterli miktarda  tuz  ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı kuru nane, isteğe bağlı olarak; koruk suyu veya limon suyu    HAZIRLANIŞI :  Asma filizleri ve körpe yaprakları, bol suda yarım saat bekletilir. İyice yıkanır ve kabaca veya ince ince  kıyılır. Süzgüde bekletilerek, suyu süzdürülür. Soğanlar, ince ince doğranır. Tencereye koyulur ve orta hararetli ateşte, zeytinyağı ile birlikte, yumuşayıp sararıncaya kadar kavrulur. Soğanlara; yıkanarak kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkarılarak kuşbaşı olarak doğranmış, domatesler ilave edilir. Karıştırılır ve domatesler eriyip, saldığı suyu çeker gibi oluncaya kadar pişirilir. Domates yerine, 1 yemek kaşığı suda ezilmiş, salça da kullanılabilir. Tencereye; kıyılmış filiz veya körpe asma yaprakları, kavurma eti veya kavrulmuş et, ( pişirilmiş,  kemikli et de olabilir ) bulgur, tahin, karabiber, kırmızı pul biber ve yeterli miktarda tuz  ilave edilerek karıştırılır. Birkaç dakika, sürekli olarak karıştırılarak kavrulur ve üzerine 1,5 bardak sıcak su dökülür. İlk kaynamadan sonra ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, kısık ateşte pişirilir. Bulgur, filizler ve körpe yapraklar pişince, yemek biraz sulu kıvamda iken, ateşten alınır. Üzerine, kuru nane serpiştirilerek, sıcak servis yapılır. Filiz aşı, tabaklara paşlaştırıldığı zaman, isteyenler ( ekşi sevenler ) tabaklarındaki filiz aşının üzerine, koruk ( olgunlaşmamış üzüm ) suyu veya limon suyu ile ilave edebilirler. Afiyet olsun.  * Babaannem bu çorbamsı yemeği, yani; FİLİZ AŞI ' nı, ya kavurma eti ile ya da kemikli parça et ile pişirirdi. Nefis olurdu. Antalya, Akseki ' li olup ta '' FİLİZ AŞI '' nı severek pişirip, yemeyen yoktur. Bir keresinde, Akseki ' lilerin,  hayır ( yardımlaşma - dayanışma ) için düzenledikleri  bir yemekte FİLİZ AŞI, kazanlarla  pişirilip, konuklara ikram edilmişti. Allah kabul etsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder