20 Eylül 2011 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA GARNİTÜRLERİ - MUZ CİPSLERİ - KAVRULMUŞ NOHUTLAR - 3 AYRI SOSLU PATLAMIŞ MISIRLAR -

  * MUZ CİPSLERİ:  (10 Kişilik )  MALZEMELER :  4 tane fazla olgunlaşmamış sert ve iri muz, 4 çorba kaşığı zeytinyağı  HAZIRLANIŞI :  Muzlar, keskin bir bıçak ile iki ucundan kesilir. Her muz, 4 tarafından, uzunlamasına, bıçak ile çizilerek, kabukları soyulur. Zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış bir bıçak ile her muz, olabildiğince ince dilimlenir. İçinde tuzlu su bulunan bir kaseye aktarılır. 30 dakika kadar dinlendirilir. Sonra suyu süzülür ve muz dilimleri kağıt havlu üzerine dizilerek, iyice kurutulur. Teflon tavaya zeytinyağı koyulur. Orta hararetliden biraz fazla, bir ateş üzerine koyulur. Yağ ısınınca, muz dilimleri, her iki yüzü de altın sarısı olacak şekilde, ara sıra çevrilerek 1,5 - 2 dakika kadar kızartılır. Kızaran muzlar, kağıt havlu üzerine alınarak, fazla yağlarından arındırılır. Daha sonra; kağıt havlu  serilmiş bir hasır sepete veya geniş tabağa yerleştirilerek, servis yapılır. Afiyet olsun.  * KAVRULMUŞ NOHUTLAR:  (14 Kişilik )  MALZEMELER :  500 gr. nohut, 6 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 tatlı kaşğı toz kırmızıbiber, bir tutam tuz  HAZIRLANIŞI :  Nohutlar bolsu ile yıkanır. Tencereye nohutlar koyulur. Üzerini 5 cm. kaplayacak kadar soğuk su ilave edilir. Suyun yüzeyine çıkan nohutlar, delikli bir kepçe ile alınarak, atılır. Bir gece, gazı çıkması ve şişerek yumuşaması için üzeri açık vaziyette bekletilen nohutlar, ertesi gün yıkanarak, tencereye koyulur ve üzerini 5 cm. geçecek kadar oda sıcaklığındaki su ile orta hararetli ateşe oturtulur. Bir taşım kaynatılıp ateş kısılır. Orta veya kısık ateşte, iyice yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 45 dakika veya 1 saat pişirilir. Suyunu çekerse, arada sırada su eklenir. İyice pişen nohutlar, süzgeçe alınarak, suları süzülür ve soğuması için bir kenarda bekletilir. Soğuyan nohutlar, kağıt havlu üzerinde, iyice kurutulur. Teflon tavaya zeytinyağı koyularak, ateşe oturtulur. Yağ cızırdamaya başlayınca, nohutlar ilave edilir ve tava, sürekli olarak, ileri - geri sallanarak, nohutlar birkaç saniye kızartılır. Sarımsak ilave edilip karıştırıldıktan sonra ateş biraz kısılır. Tava arada sırada sallanarak ve kaşık ile karıştırılarak, nohutlar altın sarısı bir renk alıncaya kadar, yaklaşık; 20- 25 dakika kızartılır. ( Nohutlar; sıçramaya veya çatırdamaya başlarsa, tavanın kapağı örtülür veya ateş kısılır. Kağıt havlu, birkaç kat olacak şekilde, tezgaha serilir ve tava ateşten alınarak, nohutlar delikli bir kepçe ile alınarak, kağıt havluların üzerine çıkartılır. Nohutların üzerine de kağıt havlu serilerek, el ile hafifçe üstten ovularak, nohutların fazla yağlarını bırakmaları sağlanır. Nohutlar soğutulmadan, bir kaseye koyularak, toz kırmızıbiber ve tuz eklenerek karıştırılır. Tavada yağ kalmış ise dökülür ve bir mutfak havlusu ile tava silinir. Nohutlar yeniden, tavaya koyulur. Tava sallanarak, nohutlar biraz daha ısıtıldıktan sonra tava ateşten alınır. Nohutlar, çukur bir tabağa alınarak, sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.  * PATLAMIŞ MISIRLAR:  ( 3 kase )   MALZEMELER :  2 tatlı kaşığı zeytinyağı, 175 gıram mısır  - TAZE OTLU SOS İÇİN; 1 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı ince kıyılmış taze aromatik otlar ( fesleğen, maydanoz, taze soğan vb. ) 2 tatlı kaşığı taze rendelenmiş permesan peyniri  BAHARATLI SOS İÇİN; 1 tatlı kaşığı hardal tozu, 1 tatlı kaşığı salça, 1 çay kaşığı acı biber sosu, 1 çorba kaşığı süzme bal, 1 çorba kaşığı susam     - CURRY ' Lİ ( Köri' li ) SOS İÇİN; 1 tatlı kaşığı curry ( köri = özel hint baharat karışımı ) 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu, 1 çorba kaşığı süzme bal, 1 çorba kaşığı yağsız yoğurt  HAZIRLANIŞI :  KOKULU OT SOSUNU HAZIRLAMAK İÇİN; Küçük bir tencerede, tereyağı eritilir. Sarımsak, taze aromatik otlar, permesan peynir eklenir. Sürekli karıştırılarak, 1 dakika kadar pişirilir. Tencere ateşten alınarak, bir kenara bırakılır.  BAHARATLI SOSU HAZIRLAMAK İÇİN; Küçük bir tencereye; hardal, salça, acıbiber sosu ve bal koyularak, karıştırılır. Tencere, ateşe oturtularak, bir taşım kaynatılır ve tencere ateşten alınarak, bir kenarda bekletilir.  - CURRY ' Lİ   ( KÖRİ ' Lİ ) SOSU HAZIRLAMAK İÇİN; Küçük bir tencereye, curry ( köri ), zerdeçal, limon suyu, bal koyularak, karıştırılır. Tencere ateşe oturtularak, bir taşım kaynatılır. Kaynayınca, tencere ateşten alınır ve yoğurt eklenerek karıştırıldıktan sonra bir kenarda bekletilir.  * Soslar henüz sıcakken, zeytinyağı büyük bir tavaya koyulur ve ısıtılır. Isınınca, mısırlar koyularak, tavanın üzeri örtülüp, kısık ateşte, sürekli sallanarak 2 - 3 dakikada mısırlar patlatılır. Tava ateşten alınır ve patlamamış mısırlar, bir kaşık ile alınarak atılır. Patlamış mısırlar 3 ' e bölünerek, her 3 ' te 1 ' lik bölüm ayrı ayrı , hazırlanan sos tenceresine ilave edilir. Mısırlar soslara iyice bulanıncaya kadar karıştırılır. 3 ayrı soslu hazırlanan, patlamış mısırlar, ayrı ayrı kaselere koyularak, sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder