14 Eylül 2011 Çarşamba

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - PEYNİR KÖFTELİ, ÇAM FISTIKLI, KÖZLENMİŞ PAPYA BİBERLİ ÇORBA - ( 4 kişilik ) - Sıcak veya Ilık Çorba -

  MALZEMELER :  PEYNİR KÖFTESİ İÇİN ;  300 gr. beyaz peynir, 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, 1 baş soğan, 1 tatlı kaşığı tereyağı ( 20 gr. ), 1 tane yumurta, 3 çorba kaşığı irmik ( 120 gr. ), 100 gr. rendelenmiş taze kaşar peyniri  DİĞER MALZEMELER ;  4 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 1 çorba kaşığı yıldız şehriye, 1 baş soğan, 3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı çam fıstığı, 3 - 4 tane közlenmiş papya biber ( salçalık kırmızı biber ), 1 tatlı kaşığı un  HAZIRLANIŞI :  PEYNİR KÖFTELERİNİN HAZIRLANIŞI ;Maydanoz ve dereotu yıkanır, sapları ayıklanır ve yaprakları ince ince kıyılır. Soğan, ince küpler halinde doğranır ve tereyağında 5 dakika kavrulur. tuz ve karabiber ile tatlandırılarak karıştırılır ve ateşten alınarak, soğumaya bırakılır. Beyaz peynir ezilerek, yumurta ile karıştırılır. Başka bir kapta; irmik ile kaşar peyniri karıştırılır. İki peynirli karışım, bir kapta birleştirilir. Kavrulmuş soğan ve yeşillikler ilave edilerek, üzerine kapak kapatılarak, buz dolabında 1 saat bekletilir. Daha sonra; fındıktan büyük, cevizden küçük toplar büyüklüğünde şekillendirilir. Tencerede tuzlu su kaynatılır, içine peynir topları atılarak, yaklaşık 6 - 7 dakika kadar kaynatılır. Kevgir ile sudan çıkarılarak, suyu süzdürülür. DİĞER MALZEMELERİN HAZIRLANIŞI ;  1 tatlı kaşığı un ile 2 çorba kaşığı zeytinyağı, çorba tenceresinde,sürekli karıştırılarak, orta hararetli ateşte, un kokusu çıkıncaya  kadar, yaklaşık 6 - 7 dakika kavrulur. 4 su bardağı su ilave edilerek, ateş kısılır. Diğer tarafta, ince doğranmış soğan ile ince kıyılmış sarımsak sotelenir. Tuz ve bir fiske karabiber ilave edilir. Kaynamakta olan unlu suya, karıştırılarak ilave edilir. Papya biberler, közleme kabında közlenir, çekirdekleri çıkarılıp, kabukları soyulduktan sonra 1cm. lik küpler halinde doğranır ve kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. Yıldız şehriyeler de ilave edilerek, ateş orta hararete getirilir ve sürekli karıştırılır. Şehriyeler büyüyünce, çorba ateşten indirilir. Küçük bir teflon tavada ( yağsız olarak ) çam fıstıkları, sürekli karıştırılarak, orta hararetli ateşte yakılmadan kavrulur ve bir miktarı süsleme için ayrıldıktan sonra diğer kısmı pişen çorbaya ilave edilir. Hazırlanan çorba; çorba tabaklarına pay edilir, üzeri; top peynir köfteleri ile ve kavrulmuş çam fıstıkları ile süslenerek servis yapılır. Veya; tabaklara paylaştırılan çorba sadece, kavrulmuş çam fıstıkları ile süslenir. Top peynir köfteleri, servis tabağına koyularak, çorbanın yanında sunulur, herkes istediği kadar peynir köftesi alarak, çorbasına ilave eder. Afiyet olsun.

2 yorum: