29 Eylül 2011 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - PALAMUT VE KARİDES KÖFTELİ BALIK ÇORBASI - - Sebzeli, Peynirli, Yumurtalı, Sütlü, Otlu, Deniz Ürünlü Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  KÖFTESİ İÇİN : 1 tane büyük palamut balığı, 4 - 5 tane karides, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 tane yumurta sarısı, 3 dal taze soğan, 1 çay bardağı ince kıyılmış maydanoz, 3 diş sarımsak, bir fiske karabiber, bir fiske yenibahar, bir fiske kimyon, bir fiske kekik, yeteri kadar tuz  DİĞER MALZEMELER :  2 - 3 dal kereviz sapı, 1 diş sarımsak, 2 tane defne yaprağı, 1 baş soğan, 1 tane sarı biber, 1 tane kırmızı biber, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 - 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı un, yarım çay bardağı süt, yarım çay bardağı haşlanmış bezelye, yarım çay bardağı haşlanmış mısır, yeteri kadar su ve tuz  HAZIRLANIŞI : KÖFTESİNİN HAZIRLANIŞI ; Balık ayıklandıktan sonra fletosu çıkarılır ve bıçak ile çok ince kıyılıp, büyükçe bir kap içerisine koyulur. Ayıklanmış karides de aynı şekilde kıyıldıktan sonra balığın içine ilave edilir. Rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta sarısı, kıyılmış taze soğan, maydanoz, dövülmüş sarımsak, tuz, karabiber, yenibahar, kimyon ve kekik ilave edilerek, iyice yoğrulur ve harçtan fındık veya ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak,  avuç içerisinde yuvarlak köfte biçimi verilip, üzerine bastırılarak yassılaştırılır. Izgarada arkalı önlü kızartılır veya tavada yağ içinde arkalı önlü kızartılarak bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta; Tencerede, doğranmış kereviz sapı, sarımsak, defne yaprağı, parça parça doğranmış soğan, iri doğranmış sarı ve kırmızı biber ilave edilir. Üzerini bir parmak geçecek kadar su ile, orta hararetli ateşte kaynatılır. Ayrı bir tencerede, tereyağı eritilip, zeytinyağı da eklenerek, un ile birlikte, un kokusu gidinceye kadar kavrulur. süt ve su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Çorba kaynadıktan sonra haşlanmış veya konserve bezelye ve mısır taneleri ilave edilir. Kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra tuzu ayarlanır ve ateşten alınır. Çorba tabaklarına veya kaselerine önce, birkaç tane balık köftesi koyulur. Üzerine, 1 çepçe hazırlanan çorbadan ilave edilerek servis yapılır. Afiyet olsun.  * Çorbanın üzerine istenirse, karabiber, kimyon, yenibahar, kekik karışımı veya limon kabuğu yada portakal kabuğu rendesi serpilir.    * * TEKERLEME :   -  Köpek nece konuşur?  - Hav havca.   - Ördek nece konuşur?   - Vak vakça.   - Kedi nece konuşur?   - Miyav - ca.  - Balık nece konuşur?   - Susma - ca.    * Üşüdüm üşüdüm, Daldan elma düşürdüm. Elmamı yediler, Bana cüce dediler. Cücelikten çıktım, Beyoğlu ' na gittim. Beyoğlu hasta, Çorbası tasta. Püsküllü mavi, İnadına kavi. Gel çık bal çık, Sen çık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder