20 Eylül 2011 Salı

TAVUKLU KEREVİZ ÇORBASI - Tavuk Etli, Tahıllı, Otlu, Sebzeli, Ezme Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  1 tane tavuk göğsü, 1 tane kereviz, 1 tane patates, 1 tane küçük boy havuç, 1 çay bardağı pirinç, 1 dal kereviz yaprağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, yeteri kadar su, karabiber, tuz  ÜZERİ İÇİN; 5 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı kuru fesleğen  HAZIRLANIŞI :  Tavuk eti yıkanır ve suyu suzdürülür. Küp küp doğranır. Çorba tenceresine koyulur. Üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Yaklaşık 30 dakika kadar haşlanır. Kereviz, patlıcan ve havuç, soyulup yıkanarak, küp küp doğranır. Başka bir tencereye koyularak, üzerine; pirinç ve kereviz yaprağı ilave edilir. Tencereye 7 su bardağı su koyularak, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince, suyu ile birlikte blendere alınır ve üzerine haşlanmış tavuk eti ilave edilerek, birlikte blenderden geçirilir. Tekrar tencereye alınarak, tereyağı ilave edilir, karabiber ve tuz da koyularak bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Zeytinyağı küçük sos tenceresine koyulur. Isınan zeytinyağının içine, fesleğen eklenerek karıştırılır ve çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Afiyet olsun.   *  MANİ :  Keşiş dağı arpalık, Eğer sapan verirse, Her köylüden bir tavuk, Eğer köylü verirse, Bu gidiş iyi gidiş, Eğer sonu gelirse.  *  Mani maniye geldim. Çorba içmeye geldim. Maksadım çorba değil, Yari görmeye geldim.  *  Abim yaprak kesiyor, Efil efil esiyor. Abimi gören kızlar, Tavuk kurban kesiyor.  *  Yük üstünde siniler, Derdi olan iniler. Bu nasıl zalım derttir, Günden güne yeniler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder