24 Eylül 2011 Cumartesi

HOŞRAN ( HOŞKIRAN - HOŞMERİK ) ÇORBASI - Giresun Yöresi - - Kuru Bakliyatlı, Sebzeli, Unlu, Otlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  Yarım kg. hoşran, 1 çay bardağı haşlanmış kuru fasulye, 2 yemek kaşığı mısır unu, 1 tane soğan, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz  HAZIRLANIŞI :  Hoşranlar, bol suda yarım saat bekletilir. İyice yıkanır ve ince ince kıyılarak, süzgüde bekletilir. Tencereye 5 bardak su koyularak, orta hararetli ateşte kaynatılır. Kaynayan suya; haşlanmış kuru fasulyeler, hoşranlar ve tuz ilave edilir. Mısır unu 1 bardak suda sulandırılarak, pürüzsüz bir bulamaç elde edilir.Bu bulamacı, bir yandan tel süzgeçten geçirerek, azar azar çorbaya ilave ederken çorba, sürekli karıştırılarak, kıvam alıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Sos tavasında, orta hararetli ateşte, ince ince doğranmış soğan, tereyağında, sararıp yumuşayıncaya kadar kavrulur. 1 kahve fincanı sulandırılmış salça ve pul biber karışımı bir taşım kaynatılarak, çorbanın üzerine dökülür. Sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.  * Hoşranın diğer adları; hoşmerik, hoşkırandır. Bu ot, Karadeniz sofralarında, çorba ve yemek olarak yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder