21 Nisan 2013 Pazar

EKŞİLİ ÇORBA - OSMANİYE MUTFAĞI - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 çay bardağı dövme, 1 çay bardağı nohut, 1 çay bardağı kuru fasulye, 1 tane kabak, 1 tane patlıcan, 100gr. lahana, 100 gr. taze fasulye, 2 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 1 çorba kaşığı domates salçası, 4 çorba kaşığı nar ekşisi, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  Nohut ve kuru fasulyeler, bol su ile yıkandıktan sonra bol soğuk su ile birlikte, ertesi güne kadar bekletilir ( ıslatılır ). Dövmeler, bol su ile yıkandıktan sonra bol soğuk suda ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, nohut kuru fasulya ve döğmenin suları süzülür. Bol su ile yıkanıp, suları süzüldükten sonra 10 su bardağı su ile birlikte, tencereye koyulur. Yeterli miktarda tuz ilave edilir. Yumuşayıncaya kadar, orta hararetli ateşte haşlanır. Üzerinde biriken köpükler, ara sıra kevgir ile toplanarak, çıkartılıp atılır. Taze fasulyelerin kenarlarındaki kılçıklar çıkarılarak, 1cm. ' lik parçalar halinde doğranır. Kabak ve patlıcanın kabukları soyulur. Yıkanır ve kuşbaşı olarak doğranır. Lahana yaprakları yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Sarımsakların kabukları soyulur, yıkanır ve bir tutam  tuz ile tahta havanda dövülür. Haşlanan bakliyatların içine, beş dakika aralarla, taze fasulyeler, kabaklar ve son olarak da patlıcanlar ile lahanalar ilave edilir. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir ve pişince, çorba ateşten alınır. Sos tavasında, ayçiçek yağı kızdırılır. Salça ve dövülmüş sarımsak ilave edilerek, biraz kavrulur ve ateşten alınarak, ateşten alınan çorbaya ilave edilir. Nar ekşisi de karıştırılarak, ilave edilir. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder