3 Nisan 2013 Çarşamba

PIH PIH ÇORBASI - ERZİNCAN - KEMAH MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 kâse pıh pıh ( ince köftelik bulgur ), 1 çorba kaşığı tereyağı, 3 kâse su, 1 tane domates, 1 tane yeşil biber   HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresinde, tereyağı kızdırılır. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küp küp doğranır ve kızdırılan tereyağına ilave edilerek, pembeleşinceye kadar, orta hararetli ateşte kavrulur. Domates yıkanır,  kabukları soyulur. Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra kçük küçük doğranarak, çorba tenceresine ilave edilir. Yeşil biberin sapı, tohumları çıkarılır. Yıkandıktan sonra küçük küçük doğranır ve çorba tenceresine ilave edilir. Bir kâse pıh pıh ( ince köftelik bulgur ) ve 3 kâse su çorba tenceresine ilave edilir. Kaynamaya bırakılır. Kaynayıp, çorba malzemeleri pişince, çorba ateşten alınır. Sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.       * BİLGİ : ( Benzerlik )  Adana Mutfağı ' na ait olan LEPE ÇORBASI,  Erzincan- Kemah Mutfağı ' na ait olan PIH PIH ÇORBASI, ile aynı malzemelerle pişirilmektedir. Hazırlanış farkı; LEPE ÇORBASI ' nda kullanılan ince bulgur; kavrulan kuru soğan, yeşil biber ve domatese ilave edilerek, iyice kavrulur. Daha sonra çorbanın suyu ilave edilir. PIH PIH ÇORBASI ' nda ise; kuru soğan, yeşil biber ve domates kavrulduktan sonra çorbanın suyu ilave edilir. Su kaynayınca, ince bulgurlar; kaynamış suya ilave edilerek, pişirilir. Her iki çorbanın da üzeri, herhangi bir malzeme ile süslenmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder