19 Nisan 2013 Cuma

TRANÇA KELLESİ ÇORBASI - İZMİR MUTFAĞI - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  2 tane kuru soğan, 1 tane trança kellesi, 2 tane yumurta, 6 su bardağı süt, Haşlanacak malzemelerin üzerini örtecek miktarda su, 1 tane patates, yarım kg. havuç, 1 su bardağı  un, 2 çorba kaşığı tereyağı, 4 tane defne yaprağı, 1 demet dereotu, 3-4 tane top karabiber, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  Trança, temizlenip yıkandıktan sonra büyükçe bir  tencereye koyulur. Kuru soğanların kabukları soyulur, yıkandıktan sonra aynı tencereye koyulur. Havuçların üzeri bıçak ile kazınır, yıkandıktan sonra aynı tencereye koyulur. Patatesin kabukları soyulur, yıkandıktan sonra aynı tencereye koyulur. Defne yaprakları, top karabiberler de aynı tencereye koyulduktan sonra tenceredeki malzemeleri örtecek miktarda su koyulur.  Orta hararetli ateşte, tüm malzemeler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanırken, üzerinde biriken köpükler kevgir ile toplanıp, çıkartılarak atılır. Haşlanan balık tencereden alınır. Etleri ayıklanarak, tabağa koyulur. Balığın haşlandığı sebzeli su, süzülür ve kullanmak üzere, bekletilir. Çorba tenceresine, tereyağı koyulur ve orta hararetli ateşte eritilir. Un ilave edilir ve karıştırılarak, kavrulur. Kavrulunca, soğuk süt ve balığın haşlanıp süzüldüğü su ilave edilerek, pişirilir. Pişince, Ayıklanan balık etleri, bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılmış dereotu ilave edilir. 2 tane yumurta sarısı çırpılır. Çorbanın suyundan birkaç kaşık alınıp ilave edilerek, ılındırılır ve inceltilmiş olunup, ateşi kısılan çorbaya ilave edilerek, karıştırılır. Çorba, 2-3 dakika daha kısık ateşte tutulduktan sonra ateşten alınır. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder